Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I partiernas upplägg överväger det rikspolitiska.

Partierna tycks göra omvalen i Västra Götaland och Örebro främst till en rikspolitisk kampanj. Det är inte ovanligt i lokala val med skilda valdagar.

Om bara drygt två månader är det val igen i Sverige. Den 15 maj blir det omval i landstinget/regionen Västra Götaland och i en valkrets i Örebro. Bakgrunden var pinsam för den svenska valorganisationen. Det handlade om allvarliga brister i rösträkningen som kunde ha påverkat mandat- och majoritetsfördelningen. Svenskar har tidigare lite självbelåtet kunnat skratta åt kaotisk rösträkning i Florida eller i Storbritannien, men nu visade det sig finnas problem också här hemma.

Även om det hade varit bättre om felen inte hade begåtts kan själva omvalet skapa lite dramatik i politiken. Partierna säger sig också vara beredda att satsa, även om brist på pengar bekymrar.

Socialdemokraterna ser det som ett viktigt test på hur den nye partiledaren klarar utmaningen. En valframgång skulle bidra till en lyckad omstart för Socialdemokraterna.

Vänsterpartiet framhåller sin dåliga ekonomi, men partisekretarare Anki Ahlsten menade att partiledaren Lars Ohly kommer att vara på plats en hel del. Kampanjen ”världens bästa sjukvård utan privata vinstintressen” blir en del av valrörelsen.

Folkpartiet framhåller riksmötet i Göteborg den 19-20 mars som avstampet för valrörelsen. Centerpartiet överväger en ungdomslista och Miljöpartiet gillar fokus på sjukvård och kollektivtrafik.

Kristdemokraterna tänker gå till val på frågor de egna ministrarna har ansvaret. regeringsförslag om att minska väntetid och brist på vårdplatser skall lyftas fram. Sverigedemokraterna brukar säga sig storsatsa och det gäller även inför det här valet.

Valet i Västra Götaland har sin egen dramatik. Där har i nästan tio år funnits ett blocköverskridande styre med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet. Efter valet styr en rödgrön minoritet med stöd av ett oenigt Sjukvårdsparti.

Men i partiernas upplägg överväger det rikspolitiska. Kristdemokraterna är tydligast. De skall driva valrörelse på regeringsförslag som minskar utrymmet för landstingspolitikerna att fatta egna beslut om hur pengarna används. Andra talar om partiledarnas stora betydelse.

Så blir det lätt med skilda valdagar. Valen borde handla om lokala frågor, men rikspolitiken tar över och valdeltagandet brukar minska Väljarna kan utnyttja tillfället för att visa vad de tycker om regeringen. Men valkampanjen ger samtidigt möjligheter att lyfta fram lokala frågor och hålla partiorganisationerna i trim.

Det bästa sättet att ge utrymme för rikspolitiska kampanjer är egentligen fyllnadsval till parlamenten. De kan, som i Storbritannien lyfta fram den nationella politiken och vara ett sätt att se hur vindarna blåser. I torsdags fick de brittiska Liberalerna en rejäl näsknäpp, troligen på grund av koalitionen med de Konservativa.

Den möjligheten finns inte i Sverige, där en avgående ledamot ersätts av någon längre ned på partiets lista. Men kanske kan val till lokala församlingar vara ett sätt att hålla det politiska intresset uppe mellan riksdagsvalen. Här blir de oplanerade och egentligen oönskade valen den 15 maj ett spännande försök med hur det kunde vara med skilda valdagar.