Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I stället har Vänsterpartiet envist bitit sig fast i sin ideologi och tappat bort den konkreta politiken.

Lars Ohly bromsar förnyelsen av vänsterrörelsen och måste bytas ut så snart som möjligt. Synd bara att han inte är tillräckligt lyhörd för att själv inse att hans tid som partiledare är över.

I går handlade VLT:s ledare om Alliansens nya framtidskommission. I spetsen för kommissionen står Moderaterna och statsminister Fredrik Reinfeldt som under sitt Almedalstal återkom till just framtiden. Detta fokus på morgondagen i kombination med villigheten att förändras har varit de Nya Moderaternas och Reinfeldts framgångsrecept. Därför var det inte särskilt förvånande att han avslutade sitt tal med att håna andra partier som inte har varit lika förändringsbenägna. Bland annat sa han:

– Till dem som säger att Sverige ska tillbaka till tiden då Domus hette Domus och när post till kvinnor adresserades till deras män så vill jag bara säga att vi inte ska rösta Sverige bakåt i tiden.

Med tanke på att han tidigare har kallat Håkan Juholt (S) för en ”bakåtsträvare” anspelade hans ord troligen på Social-demokraterna. Men kanske borde Reinfeldt vakta sin tunga? Socialdemokraterna har trots allt påbörjat ett förändringsarbete. Med en ny partiledning och en ny attityd vill det gamla arbetarpartiet vinna tillbaka sina väljare.

Det är mer än vad man kan säga om Vänsterpartiet som stora motgångar till trots inte har visat några som helst förändrings-ambitioner.

I stället har Vänsterpartiet envist bitit sig fast i sin ideologi och tappat bort den konkreta politiken. Partiledaren Lars Ohly är både ett exempel på och en orsak till denna utveckling. Om han fick bestämma skulle Vänsterpartiet säkert starta en status quo-kommission för att motarbeta Alliansens framtidskommission.

Därför är det glädjande att även de egna verkar ha insett att Ohlys tid är förbi. Enligt en rundringning som Dagens Nyheter redovisade i går vill en majoritet av Vänsterpartiets distriktsordföranden att den före detta kommunisten ska avgå före nästa val.

Tyvärr verkar Ohly själv inte vara beredd att lyssna på sina partikamrater. I en radiointervju i går morse sade han att han redan har bestämt sig för att ställa upp för omval och att han känner att han har ”mycket kvar att ge”.

Tidigare har Ohlys ovilja att släppa makten inom partiet hindrat andra potentiella partiledarkandidater från att kliva fram. Riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt har till exempel sagt att han inte kommer kandidera så länge Ohly vill sitta kvar. I går avslöjande han att han har ändrat sig. Till TT sade han att han kommer att ställa upp för val så länge han får stöd av partiets lokala avdelningar, vilket han med största sannolikhet kommer att få.

Det är på tiden att någon vågar utmana Ohly. Förhoppningsvis kan Sjöstedt även inspirera fler nytänkande vänsterpartister till att kandidera.

Om han, eller någon annan, skulle lyckas få bort bromsklossen Ohly från partiledarposten skulle Vänsterpartiet få helt andra förutsättningar. Det skulle inte betyda att opinionssiffrorna per automatik skulle skjuta i höjden. Men det skulle vara en viktig markering.

Med en ny partiledare skulle Vänsterpartiet kunna se över och uppdatera sin politik och, i likhet med Socialdemokraterna, inleda en nödvändigt förändringsprocess. Det är dags för Vänsterrörelsenatt börja om från början. Ju förr, desto bättre.