Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I två år har Ewa levt i fuktskadad lägenhet

I nästan två år har Ewa Kron bott i en fuktskadad lägenhet hos Mimer på Vallby. Lika länge har hon kämpat för att få skadorna åtgärdade.

Annons

Ewa Kron bor på tredje våningen i en fastighet på Antikvarievägen där det inreddes ett våningsplan under taket på 1980-talet.

– I december 2012 upptäckte jag att det rann in vatten mellan tapeten och väggen ovanför mitt köksfönster. Vattnet som rinner in berodde på snösmältningen på loftgången som går där ovanför, berättar hon.

Enligt Ewa har det genom åren gjorts flera fukt- mätningar utan att några åtgärder har tagits.

Förra året upptäckte hon fuktfläckar på tapeterna även i vardagsrummet.

– Vattnet i vardagsrummet kommer från ett avrinningsrör för regnvatten från altanen på takvåningen ovanför.

I oktober gjordes nya fuktmätningar och foton togs även av skadorna, påpekar hon.

– Efter flera turer skickades en arbetsorder till Carpenter AB som var här 28 oktober i år. Mannen som var här sa sig inte förstå varför det inte stod något på arbetsordern om orsaken till fuktskadorna och hur de skulle åtgärdas.

Hon uppmanades då att plocka ur bokhyllorna och skåpen i både vardagsrummet och köket. Sedan dess står travar med flyttlådor längs ena väggen i vardagsrummet.

Väggdelarna som täckte avrinningsröret från altanen i vindsvåningen revs bort i oktober och blottar även en eldosa utan synliga skydd.

– De skulle ju åtgärda det, därför skulle jag ju dra undan möblerna, packa ner böcker och tömma skåp.

Ewa Kron har fört anteckningar om problemen från det att hon i december 2012 upptäckte att vatten rann in ovanför köksfönstret och fram till dags dato. Hennes anteckningar, inklusive tre bilagor med bland annat besiktningsprotokoll, levererade hon personligen till Mimers vd 11 november.

– Snart är det jul och här sitter jag med ett vardagsrum med flyttkartonger och en soffa med plastskydd över och utan någon information om vad som ska göras här. Trots att jag har haft åtskilliga kontak- ter med bostadsbolaget händer inget, säger Ewa med en djup suck.

Problemen i hennes lägenhet är fler, men kommer lite i skymundan på grund av att fuktskadorna som inte har åtgärdats än och vardagsrummet därför inte kan nyttjas.

– Dörren till sovrummet är alltid stängd, annars blir det ännu kallare där inne, säger hon och går in i rummet för att titta på termometern som ligger där. 17 grader visar den.

– Jag vill flytta och har försökt få en annan lägenhet. Tidigare bodde jag på Bergslagsvägen där trafiken var mycket störande. Här tyckte jag att det var så lugnt och fint. Ingen insyn och från min balkong har jag utsikt mot träd och grönska under sommaren.