Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I världens mest jämställda land borde vi ha kommit längre i våra attityder till att män slår sina flickvänner, sambor eller fruar.

Det är absurt att inte fråga en kvinna som kommer till akuten med misstänkta misshandelsskador om hon har blivit misshandlad. Det är ännu mer absurt att anse att det är hennes eget fel om hon har blivit det.

Mellan 15 och 20 kvinnor mördas varje år av sin partner. Mordet har ofta föregåtts av upprepad misshandel, ibland både fysisk och psykisk. När vi läser eller hör om det är förfäran den vanligaste reaktionen. Få av oss skulle dock anse att kvinnan får skylla sig själv att hon fått sätta livet till.

Backar vi ett steg i händelseförloppet, till misshandeln, visar en färsk undersökning att en tredjedel av personalen på Nordens största akutmottagning – Södersjukhuset i Stockholm – anser att det är kvinnans fel att hon blir misshandlad. Var tionde anser dessutom att det inte är sjukvårdens ansvar att utreda hur en kvinnas skador har uppkommit.

Studien gjordes vid avdelningen för klinisk forskning och utbildning vid just Södersjukhuset. 217 personer, varav de flesta arbetar på sjukhusets akutmottagningar, deltog i studien.

Studien visar att hälften av personalen inte ens frågat de kvinnor som kom in med misstänkta misshandelsskador om de blivit misshandlade. Var tionde kvinna fick inte heller sina skador dokumenterade.

Och det här ska föreställa Sverige 2011...

Det är ungefär som att påstå att barn som mobbas av andra barn i skolan får skylla sig själva, att det är deras eget fel att de blir mobbade. Vem skulle komma på den tanken? Det sägs ju så ofta, till exempel, att det är mobbaren som ska byta klass eller skola – inte den som blir utsatt. Om det skulle vara det mobbade barnets fel, varför är det i så fall så viktigt att det finns åtgärdsplaner på skolorna för att få stopp på mobbningen?

Den likgiltighet inför hur en människa har ådragit sig sina skador, som studien påvisar, är ovärdig svensk sjukvård. Eller är det bara ett klassiskt exempel på att man inte vill veta, inte vill lägga sig i? Men om man som sjuksköterska eller läkare inte vill veta, inte är intresserad av att hjälpa en människa i nöd – har man inte fel jobb då?

Professor Gun Heimer, chef för Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala, påpekar att den svenska studien uppvisar samma resultat som studier gjorda i utlandet. Detta är dock inget att glädjas åt eller ens nöja sig med. I världens mest jämställda land, som ju Sverige ofta kallas, borde vi ha kommit längre i våra attityder till att män slår sina flickvänner, sambor eller fruar. Det är aldrig tillåtet eller försvarbart – och absolut inte kvinnans eget fel.

Som kontrast kan nämnas den så kallade missbruksutredningen som presenterades i våras. I den föreslogs att sjukvården rutinmässigt ska fråga alla patienter, oavsett vad vederbörande söker för, om deras alkohol-vanor. Allt för att få en så tydlig bild av eventuellt bakomliggande orsaker till den krämpa som patienten söker för.

Mot ljuset av detta förefaller det helt absurt att inte fråga kvinnor, som kommer till akuten med skador som man med blotta ögat kan se och misstänka att de uppkommit till följd av misshandel, om de har blivit misshandlade.

Man kan bara hoppas att studien som gjordes på Södersjukhuset inte är representativ för hur det ser ut ute i landet. Men om den är det finns det mycket likgiltighet att ta itu med.