Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Västerås hade den ”gamla” Västeråsalliansen, som inkluderade Miljöpartiet, behållit sin majoritet.

Valen till både landsting och Västerås är inte avgjorda. I landstinget pekar det mesta mot majoritetsstyre, men i Västerås får inget block egen majoritet.

De flesta tror nog att det svenska valsystemet är rätlinjigt och proportionellt. Alla röster skall vara lika värda och de som får flest röster får flest mandat.

Men så enkelt är det inte, som framgår på nyhetsplats. I ett läge med flera mindre partier kan slumpen spela in. I den preliminära rösträkningen fick den borgerliga Alliansen i Västerås 47,2 procent och de rödgröna 46,2 procent. Men de rödgröna får ändå två mandat mer med 30 mot 28. Å andra sidan skiljer bara 45 röster på det sista mandatet, så när de sista rösterna räknas kan läget jämnas ut. Sverigedemokraternas tre mandat gör dock att inget av de två blocken kommer att få egen majoritet.

I landstinget ser det ut att bli rödgrön majoritet, trots att Sverigedemokraterna fick fyra mandat, lika många som Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Osvuret är dock bäst. Sjukvårdspartiet är bara 27 röster från att klara landstingets spärrgräns på tre procent. Nu blir det inga mandat alls, men klaras spärrgränsen i den slutliga röstsammanräkningen får Sjukvårdspartiet på ett bräde 1-3 mandat.

Socialdemokraterna har klarat sig bättre i landstingsvalet och kommunalvalet i Västerås än på riksplanet. Moderaterna är nästan i kapp i Västerås i riksdagsvalet, medan Socialdemokraterna leder klart med 35,2 mot 28,2 i kommunalvalet. Här har Socialdemokraterna bara förlorat någon procentenhet. Deras aktiva dörrknackning under själva valhelgen i områden med lågt valdeltagande kan ha bidragit till den relativa framgången. Så har man länge gjort i andra länder.

I landstingsvalet går Socialdemokraterna till och med fram 1,8 procentenheter och får ett nytt mandat. Det är inte ovanligt att partier som gör dåliga riksdagsval klarar sig bättre i kommun- och landstingsvalen. Väljare kan vilja markera sin tidigare samhörighet genom att rösta på sitt ”gamla” parti lokalt. I landstingsvalet tog antagligen Sjukvårdspartiet många väljare från Socialdemokraterna förra valet och den här gången kan en del ha vänt tillbaka.

I landstingsvalet har Miljöpartiets sid-byte troligen inneburit att det blir enklare att bilda majoritet. Om de gröna fortsatt samarbetet med de borgerliga partierna hade Sverigedemokraterna blivit vågmästare, i varje fall så länge Sjukvårdspartiet ligger under spärrgränsen.

I Västerås hade den ”gamla” Västeråsalliansen, som inkluderade Miljöpartiet, behållit sin majoritet. Hade Miljöpartiet fortsatt det väl fungerande samarbetet med de borgerliga partierna hade Sverigedemokraterna således inte fått någon vågmästarposition.

Nu är läget desto krångligare. Det rimliga är att det största blocket tillsätter kommunstyrelsens ordförande. Det betyder att med dagens resultat skulle de rödgröna ta över och Ulla Persson bli kommunstyrelsens ordförande. De skulle dock behöva förankra förslagen för att vara säkra på majoritet i omröstningar där Sverigedemokraterna deltar.

Blir det helt jämnt mellan blocken i mandat behöver partierna ta en rejäl diskussion. Det mest logiska vore samlingsstyre eller att blocket med flest röster får någon form av företräde.