Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ian Rankin förutspår fler vänliga böcker

Vänliga och skonsamma böcker med tröstande budskap. Det är vad bokläsarna kommer att välja att läsa framöver, snarare än dystopiska kriminalromaner.

Åtminstone om man får tro Ian Rankin, den bästsäljande skotske författaren som själv är känd för sina mörka deckare om seriemördare, droger och prostitution.

Rankin förutspår att moderna omvälvande händelser, som brexit och valet av Donald Trump som USA:s nye president, leder till global oro som i sin tur blir en katalysator för förändrade läsvanor. Han tar den brittiske författaren Alexander McCall Smiths böcker om Damernas detektivbyrå i Botswana som exempel. De blev oerhört populära efter 11 september-attackerna i New York 2001.

– Folk längtade efter normalitet och historier om snälla människor som hjälper varandra, säger han.

Själv tänker Rankin dock inte överge sin inslagna bana: Nästa år släpper han sin 22:a roman om kriminalinspektören John Rebus.