Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ica-handlare nobbar andras julmust

Annons

Det har skrivits mycket om julmust den sista tiden på sociala medier och i tidningar. Vi vill göra vissa förtydligande om det som har skett. År 2000 köptes Guttsta Bryggeri AB av Åbro Bryggeri som skulle ha lokalerna till ett större lager för Mälardalsområdet. Det var ingen produktion där. 2001 var vi sju personer som bildade Guttsta Källa AB så i oktober 2001 startade vi tillverkning av vatten och läsk och julmust.

År 2011 fick vi ett bud från ett finskt företag som ville Köpa Guttsta Källa AB. Vi var inne i en generationsväxling. År 2014 bildade jag Torbjörn Guttsta Drycker AB som med hjälp av två anställda sålde Guttstas produkter på regionen runt Mälardalen. Vi servade butikerna med att leveranser kom butikerna tillhanda samt skötte påfyllning i butikerna. Det visade sig snart att de finska ägarna hade en annan inriktning. De tog bort en del av produkterna bland annat 0,5 liter läsk. Vidare köpte Spendrups Bryggerier rättigheten till Trocadero och Trocadero light som var våra största produkter och som stod för 25 procent av omsättningen.

Så vid årsskiftet 2017-18 var jag tvungen att minska personalstyrkan. Guttsta Källa har nu huvudinriktningen på vatten tillverkning till större kunder. Vi har hållit en mycket hög servicenivå vi har varit ute under jul och påskhelgerna och sett till att butikerna har haft must inne. Guttsta Drycker AB finns kvar och jag såg till att kunna leverera bra produkter också i framtiden. Jag har därför knutit kontakt med Krönleins Bryggeri i Halmstad som är ett familjeföretag nu i fjärde generationen med anor från 1790-talet. De har ett brett sortiment på dryckessidan och de har fått många fina utmärkelser för såväl öl som julmust. Basen för deras julmust är samma som Guttstas julmust. Det är glädjande att en livsmedelsbutik i centrala Köping har tagit en stor del av sortimentet bland annat julmusten. Där kommer det att hållas en smakprovning lite senare. Krönleins julmust finns i några butiker i Västerås, Köping, Kungsör, Arboga, Kolsva, Fellingsbro, Frövi, Kolbäck, Skinnskatteberg, Kvicksund och några i Eskilstuna och Örebro med omnejd.

När jag kom till Ica-butikerna i vårt kundområde för att lansera Krönleins sortiment där vi varit och servat tidigare under många år fick jag svaret de köper genom Ica och bara har deras sortiment i fortsättningen.

Det fanns i trakten en gammal konsumföreståndare som inte ville vara slav under Kooperationens egna märken på produkter utan vågade ta hem andra märken som kunderna ville köpa även i sin Konsumaffär. Det kanske Ica-handlarna skulle tänka på innan kunderna sviker.

Jag har fått inregistrerat varumärket Tomtens Ångbryggeri julmust från Bysala i Sverige och Norden. Men eftersom det så sent blev klart att Guttsta Källa inte skulle komma med någon julmust i år så blir det kanske lite ont om tid att få fram någon julmust med det varumärket i år.

En God jul och Gott nytt år!

Torbjörn & Yngve Gunnarsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare