Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ikano vill ha kurage hos grannarna

Västerås. Ikano Bostad med 1 700 hyreslägenheter i Västerås inför så kallad hus-kurage i alla sina bostäder.Det är ett initiativ som startades förra året kring hur man kan förhindra våld i nära relationer genom att få grannar att agera. Huskurage och Ikano Bostad inleder nu ett samarbete. Bland annat ska det i varje trappuppgång sättas upp en policy om hur grannar ska agera vid oro för våld i nära relation.

Annons

– Tanken är att man ska bry sig om varandra. Ofta vet man att det pågår något hos grannarna men man kanske inte gör något, säger Christian Mariager, fastighetschef Ikano Bostad.

Men då hänger det mycket på grannarna alltså om det sker något våld i huset?

– Nej, det är inte ett sätt att lämpa över det till grannarna. Men vi tror att vi i vårt samhälle behöver bry oss om varandra. Många barn lever i misär och man kan exempelvis ringa förvaltaren så får den möjlighet att kolla upp det.