Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IKFF: Närvaron av vapen ger våldtäkt och kvinnomord

Handeldvapen utgör ett av de största säkerhetshoten mot kvinnor. Detta gäller i både fred och krig. I dag på den globala kampanjdagen Women, Peace and Disarmament day den 24 maj samlas kvinnor världen över för att visa på kopplingen mellan kvinnor, fred och nedrustning.

I Sverige skjuts ungefär fyra kvinnor ihjäl varje år. Förövaren i dessa fall är en närstående, oftast en släkting eller partner. Härom veckan skrev journalisten och författaren Karin Alfredsson om kvinnomord i USA och konstaterade att ”mer än häften av de vapen som dödar kvinnor i USA är skjutvapen”. De sexuella övergreppen under konflikten i den Demokratiska Republiken Kongo har upprört många. Rapport efter rapport beskriver hur kvinnor våldtas av rebeller, armésoldater och civila och mörkertalet tros vara enormt. FN-generalen Patrick Cammaert har sagt att ”det är farligare att vara kvinna i dagens konflikter än soldat”. Konflikten i Libyen har också fört med sig ökad osäkerhet för kvinnor och vi har kunnat läsa om våldtäkter i stora antal. Rapporteringen missar dock alltför ofta vapnens roll i det sexuella våldet.

Vapen leder till dödligt våld, våldtäkt och hot om våld. Det är absolut nödvändigt att den våldskultur som tillåter närvaro av vapen förändras. Nedrustning av alla vapenkategorier, från massförstörelsevapen till pistoler och gevär, måste sättas högst på den säkerhetspolitiska dagordningen om världen ska uppnå de högt ställda målen om fred och säkerhet för alla.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel