Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Imamen Virk kämpar för islams varumärke – fläckat av IS terror

"Vi måste plocka upp ensamvargarna ute på nätet. Både de som hämtar näring från muslimska hatpredikanter och från islamofobiska sajter".

Imamen Kashif Virk och hans medarbetare stod i ett blåsigt hörn utanför Igor, med bokbord och iklädda reflexvästar. Virk är iman i muslimska Ahmadiyya-församlingen i Stockholm.

Banderollen sa ”Stoppa krisen”.

– Med ”krisen” menar vi radikaliseringen och den våldsbejakande extremismen vi ser bland muslimer – flyktingkrisen är ett indirekt resultat av den här radikaliseringen av islam i Mellanöstern.

Terrororganisationen IS har förvrängt bilden av islam, menade Virk och det måste till krafttag.

– Vi muslimer måste själva fördöma IS och berätta vad islam står för. Islam betyder fred och här finns ett kärleksbudskap.

Hur kommer det sig att religionen i princip kan kidnappas av IS?

– Bilden av IS har förmedlats av medier över hela världen. Vi behöver nå ut till människor på samma sätt och därför behöver vi ett bättre samarbete mellan de muslimska församlingarna. Tyvärr verkar varje församling än så länge mycket var och en för sig, sa Virk och citerade Mona Sahlin, samordnare mot våldsbejakande extremism:

– ”IS största fiender är de församlingar som går ut och berättar vad islam egentligen är.”