Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inändare: Plocka fram reflexerna och rädda liv

Det är fredag eftermiddag. Klockan är 17 och folk är på väg hem i det begynnande höstmörkret, hem till familj och fredagsmys. Alla har bråttom. Man tar sig hem med cykel, går eller åker bil.

Men den vanliga fredagsrutinen att snabbt ta sig hem kan på ett ögonblick förbytas i ett kaos. En bilist kör på en fotgängare på ett övergångställe. Vilken slarver att inte se sig för! Hastigheten var väl lite i överkant, tröttheten låg på lur och det började också regna lite. Då krävs det dubbel uppmärksamhet. Man får ju inte köra på någon och absolut inte på ett övergångsställe.

Ändå hände det. En människa blir svårt skadad eller dör och anhöriga sörjer. Den som körde bilen känner stor skuld och blir olycklig en lång tid framöver, blir bestraffad för vårdslöshet i trafiken och omgivningen dömer i många fall personen hårt.

Själv var jag ute och körde i stan denna eftermiddag. Inget hände men det jag såg var att cyklister körde utan lyse – mer regel än undantag – och fotgängare rörde sig som mörka skuggor, korsade ett övergångsställe eller klev ut i gatan där det inte var övergångsställe. Jag är chockad över hur aningslös man är som inte skyddar sig. Det är enkelt att slå på cykellyset, ha en liten blinkande lampa i handen, ha en reflex runt armen eller ta fram reflexerna i byrålådan som enkelt fästes i fickan med en minisäkerhetsnål.

Var rädda om varandra. Det blir så många olyckliga människor helt i onödan om man slarvar!

Elisabet Fridén

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare