Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Individ och familj: Bostadsbristen i Västerås är stor

I Västerås finns ingen bostadsbrist. Nej, inte för västeråsare med god ekonomi och fast jobb, men hur ser det ut för dem som inte kan betala 10 000 kronor i månaden för en trea eller köpa sin bostad?

Unga vuxna som vill flytta hemifrån, par som vill separera, människor som tagit sig ur problematiska livssituationer, nysvenskar, människor beroende av försörjningsstöd. Grupper som har stora svårigheter att ta sig in på bostadsmarknaden.

En etta med normal hyra har 400 intresserade i dag. Kötiden till en tvåa på Skallberget är 2,5 år. Västerås stad vill motverka hemlöshet. En fungerande bostadsmarknad är en grundförutsättning, vilken strategi har staden i detta? Tidigare kunde människor med försörjningsstöd få kontrakt på en bostad. I dag är det bara Mimer som har en välvillig inställning på vissa stadsdelar. De privata fastighetsägarna godkänner endast dem som har arbete, vilket kommer leda till ökad segregation.

Integrationsenheten, som arbetar med bostäder till flyktingar, har stora svårigheter att få de nyanlända i eget boende. Västerås har stor brist på små lägenheter med hyresrätt, vilket drabbar många ungdomar och ensamstående. Stor brist är det också på stora lägenheter för större familjer.

I Västerås finns ett avtal mellan tolv privata fastighetsägare, Mimer och fastighetskontoret å ena sidan och individ- och familjenämnden å den andra, där hyresvärdarna förbinder sig att avsätta lägenheter för sociala ändamål.

I dagsläget fullgör det kommunala bostadsbolaget och fastighetskontoret nästan sina åtaganden medan endast få av de privata lämnar bostäder.

Trycket på Individ- och familj att utöka den sekundära bostadsmarknaden med sociala kontrakt, till andra än de som av olika skäl behöver stöd i sitt boende, är stort. Individ och familj ska finnas till för människor som behöver stöd för att ta sig vidare i svåra livssituationer, inte som bostadsförmedling.

I olika sammanhang har det framhållits att det inte är bostadsbrist i Västerås. Vi, som i vårt arbete ser stora svårigheter för människor att teckna eget kontrakt, blir allvarligt oroade då ansvariga för Västerås inte är medvetna om problematiken. Tak över huvudet, att veta var man ska sova nästa natt är grundläggande för att människor ska kunna söka jobb, studera, ja, ta sig vidare i livet!

Bostadsbristen är stor i Västerås. Det saknas en stor mängd små och stora hyreslägenheter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel