Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Industri med själ

Industristilen har gått från trendstil till en klassisk inredning att räkna med, mycket tack vare att den är praktisk och hållbar. Lina Kjellvertz på vintagebutiken Dusty Deco vet hur man skapar den rätta industrikänslan.

Annons
Lina och Edin Memic Kjellvertz, som driver vintagebutiken Dusty Deco, lever som de lär. Deras hem är fyllt av vintagemöbler.

Industristilen, verkstadsnostalgi eller ruffig shabby chic – kärt barn har många namn. Men det som utmärker stilen som vi kommit att älska är den råa och opolerade ytan där material som metall, läder och patinerat trä blandas till en skön mix mot en neutral bakgrund, gärna i vitt.

– Industristilen skapar en schysst kontrast. I ett typiskt svenskt ljust och fräscht hem bidrar de gamla och naturligt slitna inredningsprylarna med själ. En industrilampa tar udden av Howardsoffan och kuddarna från Svenskt Tenn, säger Lina Kjellvertz som tillsammans med sin man Edin Kjellvertz driver butiken Dusty Deco i Stockholm.

Inledningsvis var gamla industriprylar från USA basen i Dusty Decos sortiment, men i dag har de fått sällskap av äldre objekt från alla möjliga länder som båda gillar.

– Industristilen är lätt att ta till sig eftersom den består av former som man känner igen och som känns tidlösa, säger Lina Kjellvertz.

Det handlar också mycket om nostalgi. När trenden hade sin formtopp var tiderna tuffa och under sådana perioder har vi en tendens att blicka tillbaka mot saker med hög igenkänningsfaktor som skapar trygghet.

Men stilen är att räkna med även i framtiden. En av anledningarna till det är att det är en extremt praktisk inredning; verktyg och möbler gjorda för 1940- och 1950-talets industri är i princip outslitliga. Det finns också mycket bevarat så möbler och inrednings- föremål är relativt enkla att få tag på.

– Dessutom har stilen blivit mer kommersiell i dag. Den breda massan kan enkelt hitta alternativ till de begagnade prylarna i ny-producerad form både hos de stora varuhusen och från företag som House Doctor och Bloomingville. Industristilen har kommit att bli en naturlig del av inredning, berättar Lina Kjellvertz.

Det innebär att även de som skyr olja och smuts, och som inte brinner för vintage, kan få tag på föremål med patinerad känsla.

Allra bäst passar den här stilen i loftmiljöer med tegelväggar eller i gamla ombyggda industrilokaler. Den som är lycklig nog att komma över ett sådant hem behöver inte addera mycket för att skapa stilen. För oss andra gäller att antingen renodla industristilen oavsett omgivning, eller så kan man använda element ur den som en krydda i allt från romantiska till moderna miljöer.

En annan fördel med industristilen är att det inte finns några regler. Materialen kan kombineras i princip hur som helst och användas till olika ändamål. En klocka är inte bara en klocka, utan kan också ses som en praktfull väggdekoration och ett gammalt plåtskåp kan göras om till ett bord. Materialblandningar förstärker rätt känsla.

Att man kan återanvända saker och förvandla dem till något nytt har länge varit en trend och fungerar extra bra inom industritemat. Att det är en stil som lockar både kvinnor och män gör den också populär. Äntligen kan par inreda tillsammans utan att behöva kompromissa.

– Det är en enkel och rejäl inredningsstil som svenskarna verkar gilla, konstaterar Lina Kjellvertz.

stilsäkert. Lina och Edin Memic Kjellvertz, som driver vintagebutiken Dusty Deco, lever som de lär. Deras hem är fyllt av vintagemöbler.
Den emaljerade lampan kommer från Byggfabriken.
Industrilampan designad av Bernard-Albin Gras för över 90 år sedan finns nu även i vitt. Graslampan hittar du bland annat på Artilleriet.
Glas lättar upp den något dova industristilen. Dessa kommer från House Doctor.
Till köket i industristil kan ett diskställ i zink vara passande. Detta kommer från House Doctor.
Lampan Counterbalance har den Göteborgsbaserade designern Daniel Rybakken designat för Luceplan.
Plåtlådor från verkstads-industrin fungerar utmärkt som förvaringsmöbler. Dessa har nytillverkats och kommer från House Doctor.
Industrilampan i koppar med träfäste kommer från det danska företaget Madame Stoltz.
En stege passar i industri-stilen och är också användbar till olika saker. Den här är framtagen av Design House Stockholm och ingår i en jubileumskollektion framtagen i samarbete med Åhléns.
Kartor av olika slag är en bra dekoration för att skapa stilen. Kudden kommer från Åhléns.
Föremål i emalj passar bra. Kannan kommer från Madame Stoltz.
Rätt miljö. Lina och Edin Memic Kjellvertz butik Dusty Deco är inhyst i ett gammalt plåtslageri på Södermalm i Stockholm.
Olika material. Ruffa möbler i metall blandat med trä och skinn mot en ljus bas. Det är en enkel beskrivning av industristilen. Produkterna kommer från Åhléns.

Industristilens historia

Stilen har sina rötter i Jugendstilen eller Art Nouveau, som den också kom att kallas, vilken i sin tur präglades av influenser från den andra industriella revolutionen på 1920-talet.

Därav inspirationen från gamla fabrikslokaler och filmer som Charlie Chaplins ”Moderna tider”, med mycket kugghjul och maskiner.

Även inredningar från 1940- och 1950-talets verkstadsmiljöer inspirerar.

Annons