Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Industri med själ

Industristilen har gått från trendstil till en klassisk inredning att räkna med, mycket tack vare att den är praktisk och hållbar. Lina Kjellvertz på vintagebutiken Dusty Deco vet hur man skapar den rätta industrikänslan.

Industristilen, verkstadsnostalgi eller ruffig shabby chic – kärt barn har många namn. Men det som utmärker stilen som vi kommit att älska är den råa och opolerade ytan där material som metall, läder och patinerat trä blandas till en skön mix mot en neutral bakgrund, gärna i vitt.

– Industristilen skapar en schysst kontrast. I ett typiskt svenskt ljust och fräscht hem bidrar de gamla och naturligt slitna inredningsprylarna med själ. En industrilampa tar udden av Howardsoffan och kuddarna från Svenskt Tenn, säger Lina Kjellvertz som tillsammans med sin man Edin Kjellvertz driver butiken Dusty Deco i Stockholm.

Inledningsvis var gamla industriprylar från USA basen i Dusty Decos sortiment, men i dag har de fått sällskap av äldre objekt från alla möjliga länder som båda gillar.

– Industristilen är lätt att ta till sig eftersom den består av former som man känner igen och som känns tidlösa, säger Lina Kjellvertz.

Det handlar också mycket om nostalgi. När trenden hade sin formtopp var tiderna tuffa och under sådana perioder har vi en tendens att blicka tillbaka mot saker med hög igenkänningsfaktor som skapar trygghet.

Men stilen är att räkna med även i framtiden. En av anledningarna till det är att det är en extremt praktisk inredning; verktyg och möbler gjorda för 1940- och 1950-talets industri är i princip outslitliga. Det finns också mycket bevarat så möbler och inrednings- föremål är relativt enkla att få tag på.

– Dessutom har stilen blivit mer kommersiell i dag. Den breda massan kan enkelt hitta alternativ till de begagnade prylarna i ny-producerad form både hos de stora varuhusen och från företag som House Doctor och Bloomingville. Industristilen har kommit att bli en naturlig del av inredning, berättar Lina Kjellvertz.

Det innebär att även de som skyr olja och smuts, och som inte brinner för vintage, kan få tag på föremål med patinerad känsla.

Allra bäst passar den här stilen i loftmiljöer med tegelväggar eller i gamla ombyggda industrilokaler. Den som är lycklig nog att komma över ett sådant hem behöver inte addera mycket för att skapa stilen. För oss andra gäller att antingen renodla industristilen oavsett omgivning, eller så kan man använda element ur den som en krydda i allt från romantiska till moderna miljöer.

En annan fördel med industristilen är att det inte finns några regler. Materialen kan kombineras i princip hur som helst och användas till olika ändamål. En klocka är inte bara en klocka, utan kan också ses som en praktfull väggdekoration och ett gammalt plåtskåp kan göras om till ett bord. Materialblandningar förstärker rätt känsla.

Att man kan återanvända saker och förvandla dem till något nytt har länge varit en trend och fungerar extra bra inom industritemat. Att det är en stil som lockar både kvinnor och män gör den också populär. Äntligen kan par inreda tillsammans utan att behöva kompromissa.

– Det är en enkel och rejäl inredningsstil som svenskarna verkar gilla, konstaterar Lina Kjellvertz.

Industristilens historia

Stilen har sina rötter i Jugendstilen eller Art Nouveau, som den också kom att kallas, vilken i sin tur präglades av influenser från den andra industriella revolutionen på 1920-talet.

Därav inspirationen från gamla fabrikslokaler och filmer som Charlie Chaplins ”Moderna tider”, med mycket kugghjul och maskiner.

Även inredningar från 1940- och 1950-talets verkstadsmiljöer inspirerar.