Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Industribrand på Hälla släcks med vattenkanoner: "Kraftig rökutveckling"

 
Storbranden på Bastborregatan
Visa alla artiklar

Det brinner sedan tidig måndagseftermiddag i en industribyggnad på Bastborregatan på Hälla i Västerås. Ett stort område kommer att vara avspärrat till preliminärt onsdag morgon.

Se VLT:s livesändning från platsen här:

Polis, ambulans och räddningstjänst larmades till branden strax före klockan 13. Det visade sig snabbt att branden startade i en bilverkstad – och fick ett våldsamt förlopp.

– Det är kraftig rökutveckling och höga lågor, sade Linnéa Hultberg, LKC-befäl vid polisen i Västmanland.

Räddningstjänsten i Västerås kallade på förstärkning från bland annat Eskilstuna och Sala för att arbeta med branden.

Vid 14-tiden meddelade polisen att man utökade avspärrningarna och fastigheter inom 300 meter evakuerades. Det visade sig nämligen att gasflaskor förvarades i lokalerna. Vid överhettning riskerar sådana gasflaskor att explodera.

– Jag jobbar tre byggnader därifrån. Nu kommer polisen. Vi måste utrymma säger de, sade Sebastian Jeppsson som jobbar på Widells bilplåt, till VLT vid 14-tiden.

Räddningstjänsten kunde inte släcka inifrån byggnaderna på grund av gasflaskorna och risken som var förenade med dessa Ett stort antal gasflaskor exploderade under eftermiddagen; man kom inte nära nog för att antingen kyla ner dem eller skjuta sönder dem.

– När gasflaskor sprängs kan det flyga både metalldelar och hela flaskor bra många hundra meter, säger Fredrik Eriksson, insatsledare vid räddningstjänsten.

Räddningstjänsten fick därför snabbt fokusera på att rädda närliggande byggnader och låta bilverkstadens lokaler brinna ner till grunden.

Området runt branden väntades inledningvis vara avspärrat ett dygn, något som senare utökades till 30 timmar. Räddningstjänsten kommer att vara kvar lika länge.

Inledningsvis var ett större område avspärrat, men från klockan 17 och fram till uppskattningsvis onsdag morgon är följande område avspärrat:

Området begränsas i väster av Österleden, Österleden är inte avspärrad. Området begränsas i norr av Tallmätargatan, verksamheterna på Tallmätargatans norra sida är framkomliga.

Området begränsas i öster av Ringborregatan. Området öster om Ringborregatan med dess verksamheter är framkomliga. Ringborregatans sydligaste del är dock avspärrad i sin helhet inklusive framkomligheten till återbruket. Bastborregatan är avspärrad i sin helhet, inklusive Ringborregatans sydspets.

Se närmare information på Västerås stads hemsida .

Räddningstjänsten fick inrikta sig på att under måndagskvällen arbeta på avstånd från byggnaden i skydd för eventuella nya explosioner till följd av överhettade gasflaskor. För att motverka sådana försökte man kyla från två håll med kraftiga vattenkanoner.

Inriktningen var under måndagskvällen och natten mot tisdagen att att hindra brandspridning till näraliggande verksamheter.

Räddningstjänsten ber alla att hålla sig utanför avspärrningarna och boende i området uppmanas att stänga fönster och ventiler vid obehag av röken.

Avspärrningarna kommer att hävas tidigast på onsdag morgon. Det innebär att ingen verksamhet får utföras i lokalerna innanför det avspärrade området innan avspärrningarna är borta.

Någon brandorsak är inte känd. Någon teknisk undersökning av brandplatsen kommer inte att kunna göras förrän samtliga gasflaskor antingen exploderat, kylts ner eller skjutits sönder. Dessutom måste brandplatsen svalna så att den kan beträdas, något som kan ta dygn i anspråk.

Såvitt känt under måndagskvällen har ingen människa skadats av branden.

Observera att platens läge baseras på preliminära uppgifter.

■ ■ TIPSA! Vet du mer? Har du film/bild? Kontakta vlt.se via telefon: 021-199 199, skicka mms/sms på 72021, använd Tipsa-tjänsten eller mejla!

Månadens bästa läsartips belönas med 3 000 kronor. Kom ihåg att visa hänsyn vid fotografering och inte utsätta dig själv eller andra för fara.