Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ines Vikblom: Ut i verkligheten, politiker!

I debattartiklar och insändare har skolans och sjukvårdens situation diskuterats flitigt. Det som är gemensamt för dessa artiklar är politikernas okunskap om hur arbetsförhållandena ser ut i verkligheten för såväl skolans som sjukvårdens personal. En läkare uttryckte väldigt tydligt problemet när han påtalade förhållandet mellan antal administratörer (politiker och tjänstemän) och sjukvårds-personal i Landstinget Västmanland. Samma förhållanden gäller även skolområdet.

Det är väldigt lätt att som politiker eller tjänsteman tala om för personalen inom skolan och sjukvården att de måste arbeta ännu effektivare. Det dras in personal både här och där för att ekonomin för dessa två verksamheter ska gå ihop. Tyvärr har då fokus skiftats från elevers och patienters bästa till enbart ekonomins bästa.

Med andra ord förstår inte politiker och tjänstemän konsekvenserna av sina fattade beslut. Inom psykologin talas det om att varje beslut utgörs av alternativ, antaganden och konsekvenser. För att politiker och tjänstemän ska kunna förstå konsekvenserna av sina beslut, måste de börja intressera sig för verkligheten, inom vilken skol- och sjukvårdspersonal ska utföra sin respektive verksamhet.

Konsekvenserna, eller rättare sagt kunskap om konsekvenserna, kan politiker och tjänste-män enbart få genom att praktisera inom skolan och sjukvården. Varje politiker och tjänsteman skulle behöva praktisera en vecka per halvår i sin verksamhet och då ska de enheter väljas som har svårast att uppfylla politikernas och tjänstemännens krav på lönsamhet.

Det är hög tid att arbetsvillkoren och arbetsmiljön för skol- och sjukvårdspersonal förbättras så att de verkligen kan utföra sina arbetsuppgifter med engagemang och glädje. Av flera bekanta inom skolans och sjukvårdens värld hör jag skrämmande berättelser om hur det krävs ännu mer av personalen. Lärarna ska till exempel gå in även som fritidspersonal under sin arbetstid, när fritidspersonal är sjuk eller har semester. Detta kallas för lojalitet mot arbetsgivaren.

Det betyder dock att läraren då måste ta hem sina arbetsuppgifter som inte blev gjorda under dagen. I klartext betyder det många oavlönade arbetstimmar. Vilka män skulle ställa upp på dessa villkor inom industrin, att arbeta gratis för arbetsgivaren?

Sjukvården utmärks också av skräckexempel där flera patienter, framför allt äldre som inte är färdigbehandlade, skickas hem alldeles för tidigt med lunginflammation och dylikt. Som orsak anges sängbrist! Alla betalar vi ju landstingsskatt och kan kräva god vård som utmärks bland annat av patientsäkerhet.

Problemet med de för tidigt hemskickade patienter är ju dessutom att patienterna kommer in akut igen när de har blivit sämre hemma.

Med andra ord går det inte längre att spara och effektivisera mer, speciellt när barnens första år inom både förskolan och skolan är avgörande för deras framtid. Dessutom vet politiker och tjänstemän att befolkningen blir allt äldre och att tekniken inom sjukvården har blivit avancerad och kostar därefter.

Politiker och tjänstemän: Sitt inte på era kontor och fatta beslut som ni inte kan se konsekvenserna av i verkligheten!

Gå ut och gör en praktikvecka i stället!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel