Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inflammation bakom Chopins död

Frédéric Chopin avled av hjärtsäcksinflammation till följd av tuberkulos. Det slår forskare fast i en ny rapport som kan reda ut frågetecknen kring den polske pianisten och kompositörens död.

Vad dog Chopin egentligen av den där oktoberdagen 1849, bara 39 år gammal? Den frågan har gäckat forskarna ända sedan dess, men nu kan man ha löst gåtan.

I en rapport publicerad i American Journal of medicine, som refereras av The Guardian, avfärdar forskarna tidigare teorier som att Chopin ska ha lidit av cystisk fibros eller försvagad hjärtklaff. Genom att visuellt undersöka Chopins hjärta, som fortfarande finns bevarat, slår man i stället fast att det var hjärtsäcksinflammation som var orsaken till hans tidiga död.

Den nya diagnosen innebär ytterligare ett kapitel i den märkliga historien om Chopins hjärta. Han var paniskt rädd för att begravas levande och krävde att hans kropp skulle obduceras efter hans död. Chopins hjärta lades i en glasburk med konjak och smugglades med hjälp systern Ludwika tillbaka till hans hemland Polen där det slutligen hamnade i Heliga Korsets kyrka i Warszawa. Under andra världskriget hamnade burken med hjärtat hos högt uppsatta nazister innan det återlämnades till kyrkan efter krigsslutet.

Undersökningen av hjärtat är den första sedan 1945, och gjordes utan att man ens skruvade av locket på burken med konjakshjärtat.

Vi öppnade den inte. Men utifrån hur hjärtat såg ut kan vi, med största sannolikhet säga att Chopin led av tuberkulos men att komplikationen hjärtsäcksinflammation var den direkta dödsorsaken, säger Michael Witt, som lett forskarteamet vid polska vetenskapsakademien, till The Observer.

Fakta: Frédéric Chopin

Födelsenamn: Fryderyk Franciszek Chopin

Föddes i Polen 1810 och ansågs vara ett underbarn redan som tioåring. Flydde till Paris efter det så kallade Novemberupproret i Polen 1830 och bodde där fram till sin död 1849.

Chopin var redan under sin levnadstid känd för sina verk, som nästa alla är skrivna för pianosolist. Bland de allra mest kända finns "Polonaise i Ab-dur", "Preludium nr 4 i E-moll" och "Preludium nr 15 i Db-dur ('Regndroppspreludiet')".