Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Influensan visade sig vara livsfarlig sjukdom

När Tindra Lövstrand skulle fylla sex år fick hon en influensa som aldrig gick över. Det visade sig att hon hade drabbats av en livshotande sjukdom.

När Tindra Lövstrand var så svag av influensa att hon inte kunde sitta upp förstod hennes mamma Veronica Lövstrand att något var fel och ringde 1177. Men de ville inte ge henne en remiss till akuten. I stället åkte de till husläkaren.

– Jag fick bära in henne, för hon kunde inte gå, säger Veronica.

En sjuksköterska tog blodsockret och gav genast diagnosen diabetes.

– Hon sa: ”ni måste åka till barnakuten direkt”. Jag fattade ingenting. Jag frågade är ni säkra på att det är diabetes?. När vi kom till akuten stod ett helt team och väntade för de visste hur illa det var, säger Veronica som då var tvungen att inse: hennes dotter var mycket sjuk.

– Det var riktigt fruktansvärt, säger Veronica.

Tindra låg kvar på intensiven i flera veckor, och när hon åkte hem var det med den livslånga och obotliga diagnosen diabetes typ 1.

Diabetes hos barn har ökat med 50 procent på 20 år och det finns enbart hypoteser om varför.

– Det finns åsikter som talar för att vår uttalade hygien är ett problem. Men vi vet inte vad sjukdomen beror på, säger Johnny Ludvigsson, överläkare och ordförande i Barndiabetesfonden.

Cirka 8 000 svenska barn har diabetes och varje år insjuknar cirka 800. Det är tre gånger så många barn som har diabetes än om man räknar ihop alla former av cancer tillsammans. Men få vet om det. Barncancerfonden fick exempelvis in 221 miljoner kronor 2013 medan Barndiabetesfonden fick in 8 miljoner.

– Då förstår man hur folk tänker. Man vet inte att diabetes typ 1 är den vanligaste livshotande sjukdomen bland barn. Medan 75–80 procent av all barncancer botas så botas inga barn med typ 1 diabetes, säger Johnny Ludvigsson.

I dag är Tindra 9 år och har själv stenkoll på sin sjukdom. Hon räknar hela tiden på måltidernas kolhydratkvot och hur mycket insulin hon måste ta. Mamma och pappa hjälper till, men:

– Hon är nästan bättre på det själv. Vi måste räkna men hon bara vet, säger Veronica.

Hon kollar blodsockret och tar en insulinspruta i magen vid varje måltid, det blir cirka sju sprutor om dagen. Bensprutan på kvällen är dock lite besvärlig så med den får hon hjälp.

Om hon mår konstigt måste hon genast kolla sockret. Om det går under 2 tuppar man vanligtvis av, men det har inte hänt Tindra trots att hon mätt en nivå på 1,3.

– Jag kände mig skakig men inget annat, säger Tindra, som i januari i år började blogga om sin sjukdom på diabetestindra.blogg.se

– Jag vill berätta om hur det är att ha diabetes. Det kan vara jobbigt ibland och ibland inte, säger Tindra.