Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför en åldersgräns på 18 år för energidrycker

Många ungdomar dricker energidryck här i Sverige. Även om det finns åldersgräns för att kunna dricka den är det synd att ingen respekterar den åldersgränsen utan att den missbrukas av dagens ungdomar. Många som dricker är mellan 13-18 år, det betyder att redan när man går i årskurs 7 börjar man dricka det. Borde vi göra nånting åt det?

Det är ingen nyhet att drickorna är dyra. En energidryck kostar minst 20 kr och istället för att lägga pengar på det på det så kunde vi istället köpa nånting som är nyttigt och bra för vår kropp som till exempel ett äpple, en banan eller en macka.

Energidryck kanske gör oss ungdomar piggare för stunden och vi får en kick för att man ska orka resten av dagen, men det betyder inte att energidryck är bra för oss. Om man dricker energidryck varje dag i stor mängd blir man koffeinförgiftad. Barn och tonåringar brukar lättare vara mottagliga för koffein än vuxna eftersom vi inte väger så mycket, säger Livsmedelverket.

Koffein gör att vi inte kan sova på nätterna. Vi är vakna hela natten och spelar på mobilen eller datorn, och nästa morgon är vi trötta i skolan och har det inte enkelt i skolan eftersom vi är trötta och okoncentrerade. Enligt Livsmedelverket leder energidryck ofta till ångest, oro, yrsel, hjärtklappning och huvudvärk.

Vi ungdomar blir lätt lurade. Eftersom vi tycker om drycken så tänker vi inte ett steg framåt på vad som egentligen kan hända. Eftersom vi inte är tillräckligt mogna riskerar vi att korta vi ned våra liv med några år. Vi tror att vi är odödliga men konsekvenserna kan komma senare under livet.

För att kunna minska drickandet av energidryck borde åldersgränsen höjas till 18 år eftersom man då är tillräckligt mogen att veta vad som är farligt och inte farligt.

En student

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare