Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför valrörelsen i landstinget och Västerås behöver väljarna främst besked från Miljöpartiet.

Den rödröda oppositionen lade i går budgetförslag både i landstinget och Västerås. Men Miljöpartiet kan ha majoritetsnyckeln efter valet.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är numera väl samspelta i både landstinget och Västerås stad. I går presenterade, som framgår på nyhetsplats, de båda partierna gemensamma budgetförslag.

Utgångspunkterna var dock olika. I landstinget har den ganska brokiga majoriteten bestående av de borgerliga partierna, Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet presenterat en landstingsplan för de närmaste tre åren och en budget för 2011. Landstingets ekonomi har förbättrats och därmed har majoriteten kunnat minska på besparingskraven. Skatten föreslås bli oförändrad.

I Västerås har den styrande Västeråsalliansen med de borgerliga partierna och Miljöpartiet däremot avstått från att lägga en budget för nästa år med hänvisning till att det är valår. Den anser att nästa års budget styrs av valutgången och därmed inte den här gången bör beslutas redan före sommaren.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tycker att en budget ändå borde ha lagts, trots att de ju hoppas vinna valet och därmed ändra den nuvarande majoritetens förslag. De misstänker att osäkerheten om Miljöpartiets framtida vägval har gjort det svårare att enas om ett gemensamt budgetförslag. De rödröda har för att markera missnöjet lagt en symbolisk egen budget.

Den är dock inte särskilt detaljerad med hänvisning till att partierna inte har haft tillgång till det vanliga underlaget från förvaltningarna. De prioriterar satsningar på barn och ungdom. Skatten skulle höjas med 25 öre för att återgå till den kommunalskatt Socialdemokraterna har försvarat alltsedan slutet av 1970-talet. Partierna lyfter själva fram kravet på att barn till arbetslösa och föräldralediga skall få vara på dagis och fritis 25 timmar i veckan som en ideologisk skiljelinje. På sikt skall dagis och fritis också bli gratis, det vill säga helt skattefinansierat.

I takt med att aktivitetskraven på arbetslösa ökar stärks skälen att erbjuda barnomsorg längre tid. Däremot talar framtida reformkrav och det ökande antalet äldre för att kommunerna kommer att ställas inför besvärliga prioriteringar, och där även högre och fler avgifter kan finnas med. Då finns det mer angelägna hål att stoppa pengarna i än gratis heltidsomsorg för barn till föräldralediga.

Landstingsmajoriteten har däremot, trots att osäkerheten om Miljöpartiet finns också där, lagt en gemensam budget. Här förespråkar den rödröda oppositionen inte någon skattehöjning, utan ligger på dagens nivå (som i sig innebär en liten nettohöjning under mandatperioden.) Oppositionsförslaget är här mer detaljerat, men utan kostnadsberäkningar. Den stora skillnaden mot majoriteten är föga förvånande en mer restriktiv inställning till privata vårdgivare.

Alltjämt har flera partier inte presenterat sina egna program och valmanifest. Det är angeläget att de blir klara före sommaren, så skiljelinjerna är så tydliga som möjligt när valrörelsen kommer i gång på allvar efter semestrarna. Den rödröda oppositionens alternativ är dock redan ganska tydligt, liksom vad den nuvarande Landstingsmajoriteten vill göra tillsammans.

Väljarna behöver nu främst besked från Miljöpartiet. De behöver veta om en röst på de gröna innebär stöd för ett rödgrönt maktskifte eller för att de nuvarande majoriteterna består i Västerås och i landstinget.