Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga mer pengar till kanalen

– Vackrare än så här kan det inte bli! utbrast kulturministern Lena Liljeroth Adelsohn när hon blickade ut över Strömsholms kanal. Men att ge mer statliga pengar till kanalen är inte aktuellt, enligt ministern.

Platsen för ministerbesöket var Schenströmska herrgården och närvarande var också representanter från Kanalbolaget, länsstyrelsen och de fyra medlemskommunerna, däribland kommunalråden Catharina Pettersson (S) och Britt-Inger Fröberg (S).

Det ställdes inga direkta krav på mer statliga kanalpengar till ministern. Men Kanalbolagets vd Hans Pettersson gjorde klart för kulturministern att kommunerna inte ensamma kommer att klara av att finansiera Strömsholms kanal i framtiden.

– Mellan 2000 och 2006 fick vi Ams-bidrag, EU-bidrag och Antikvariska medel, sade Hans Pettersson och räknade upp en lista med olika åtgärder som man genomfört, tack vare den ekonomiska hjälpen.

– Men nu är vi ute i det kalla vattnet igen, tillade Pettersson, som menar att om staten kunde bidra med en miljon kronor extra varje år skulle många underhållsproblem var lösta.

Men de pengarna lär Kanalbolaget inte få under den närmaste tiden.

– Regeringen satsar en kvarts miljard på kulturhistoriska minnen. Mer än så lär det inte bli i nuläget, svarade Lena Liljeroth Adelsohn.

Det var tänkt att Lena Liljeroth Adelsohn skulle ta en tur med kanalbåten M/S Strömsholm. Men det höga vattenflödet gjorde att båtturen fick ställas in. I stället öppnade hon och Hans Pettersson en slussport tillsammans. Och för några korta, lättsamma ögonblick drog de åt samma håll ...