Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga oklarheter i Centras konkurs

Konkursen i Centra visar på en brist på 120 miljoner kronor, men det finns inga oklar-heter i samband med konkursen.

Den bedömningen gör konkursförvaltaren Michael Knutsson i förvaltarberättelsen som blev klar i veckan.

Han skriver: ”Någon återvinningsbar transaktion, otillåtet lån, olovlig vinstutdelning eller skadeståndsgrundande handling har inte noterats”.

Ägaren, Boultbee, har som princip att lägga sina köpcentra i egna dotterbolag, Centra låg i Felidae AB. Den konstruktionen innebär att andra köpcentra inte påverkas av konkursen.

Centras problem började andra halvåret 2008, när finanskrisen slog till med full kraft. Fastigheten, som köptes 2007 för 258 miljoner kronor och därefter renoverades, föll i värde och bolaget tvingades till en nedskrivning av värdet med 98 miljoner kronor. Dessutom stod 15 procent av lokalerna tomma.

Förlusten 2008 blev därför hela 105 miljoner kronor.

Vid bolagsstämman i maj 2009 visade det sig att hela aktiekapitalet, som var 100 000 kronor, var förbrukat och en kontrollbalansräkning hade upprättats. Styrelsens strategi blev att förhandla med den största och prioriterade fordringsägaren, Exalibur Funding No 1, som hade lån på drygt 227 miljoner, och försöka få till en nedskrivning av lånen för att på så sätt återställa aktiekapitalet utan att skjuta till nya pengar.

Men strategin misslyckades, och den 29 januari i år var konkursen ett faktum.

Övriga fordringsägare är Boultbee Holding AB med 43 miljoner, Boultbee Construction Ltd med 16 miljoner samt Bandhagen Entreprenad med drygt 6 miljoner kronor.

Konkursförvaltaren försöker nu sälja fastigheten som är värderad till 175 miljoner kronor.