Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga operationer på lasarettet

Centrallasarettet tvingas ställa in alla planerade operationer – den senaste veckan har överbeläggningarna varit värre än vanligt.

Kirurgen är fullbelagd och medicinkliniken, som brukar vara värst drabbad, har 20 överbeläggningar.

–  Det finns inget speciellt skäl just nu. Det har bara slumpat sig så att många äldre sjuka har kommit in, kommenterar hälso- och sjukvårdsdirektör Lennart Iselius överbeläggningarna.

De operationer som inte blir av under denna torsdag och i morgon fredag är ”rent valfria”, det vill säga de kan göras med samma resultat senare. Exempel är protes- eller galloperationer. Sammanlagt handlar det om minst 30 ingrepp per dag.

– Vi kan inte lägga in patienter på platser som saknar larm och toalett. Och personalen måste kunna klara av arbetet, säger han.

Det är alltså bemannings- och patientsäkerhetsskäl som ligger bakom beslutet. Vårdpersonal får nu ringa runt och meddela berörda patienter. De får förtur till nya operationer, men hur snabbt det kan bli vet man inte ännu.

Måndag är nästa arbetsdag med planerade operationer. Om även de blir inställda är oklart.

– Vi hoppas att det ska lösa sig till dess, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lennart Iselius.

Vi kommer att fatta ett beslut under helgen.

Blir även måndagens operationer inställda informeras patienterna under söndagen. De patienter som vet att de är svåra att nå per telefon kan ringa till sin avdelning då.

Tidigare stopp

2008: 500 operationer ställdes in under sköterskestrejken

2010: Kirurgen ställde in 5–10 operationer i veckan under en period på grund av att datasystemet Cosmic infördes.

2011: I januari orsakade ett snöoväder att ortopeden fick in många frakturer och under några dagar kunde endast akutfall opereras.