Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingemar Skogö slutar som landshövding

Ingemar Skogö slutar vid årsskiftet som landshövding i Västmanlands län. – Jag har fått en väldigt stark känsla för länet, säger han.

Vid årsskiftet går Ingemar Skogö, 65, i pension och lämnar residenset, Västerås slott.

– Men jag kommer att ha kvar en del uppdrag, bland annat som ordförande i Swedavia, Fordonsforskning för innovation och Teologiska högskolan i Stockholm, så det fortsätter jag med, säger han.

Ingemar Skogö har sedan 1 juni 2009 fungerat som statens förlängda arm i länet. Som landshövding har han fått se alla skrymslen och vrår i Västerås slott – och de är många.

Vid årsskiftet flyttar han och frun tilbaka till Stockholm. Men beslutet var inte helt självklart.

– Jag kommer att sakna slottet. Det har varit helt fantastiskt och det är få förunnat att få bo i en sådan historisk och vacker miljö. Vi funderade faktiskt om vi skulle bo kvar i Västerås. Det är en fin stad och vi trivs väldigt bra här. Men en stor del av familjen finns i Stockholm och det fick avgöra, säger Ingemar Skogö.

Den händelse som han tydligast kommer att minnas är sommarens stora skogsbrand.

– Skogsbranden var en extraordinär händelse som var väldigt traumatisk och alla gjorde sitt allra bästa för att lösa en akut uppgift. Det är utan tvekan det svåraste jag har varit med om som landshövding.

I svåra stunder har hans tro på Gud varit en trygghet.

– Tron ger mig en relation till tillvaron och jag sätter mig själv i ett större sammanhang. Människor och relationer är väldigt viktiga för mig och jag tror att det är någon som har skapat denna världen och att vi finns till för att göra livet lite bättre för andra.

Vem som blir ny landshövding är inte klart.

Tyck till. Vem tycker du ska bli ny landshövding?

BILDEXTRA: Titta in hos landshövdingen