Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingemarsson (S): Inte längre bostäder åt alla

”Jag håller egentligen med dig. Men du, vill du verkligen bli den siste idioten som bor i hyresrätt? sa grannfrun i Malmö till mig för några år sedan.” Så börjar journalisten Petter Larsson (AB 15/7) sin recension av Kent Wernes boken ”Du sköna nya hem”.

De personer som Kent Werne intervjuat, och som han beskriver i sin bok, säger ungefär samma sak som grannfrun ovan. De är alla oroliga över hur snabbt hyresrätterna försvinner i staden, men säger också, att nu kan de byta spår och göra en ”hacka på köpet”. Och när människor får chansen att själva tjäna en miljon på ombildningen, ja då ryker principerna om fördelen med hyresrätter all världens väg, skriver Kent Werne.

Vi har alltmer anpassat oss till att vara kunder och skattebetalare i stället för medborgare. Till en tro att valfriheten är lika för alla och att politiken måste vara underordnad marknaden. Allt detta håller på att bli givna sanningar som för var dag cementeras allt hårdare. Steg för steg håller samhället på att förvandlas till en affärsrörelse.

Alliansregeringen har i samband med det nya EU-direktivet passat på att slopa allbolagens krav på tillstånd för utförsäljning. Nu tonas också nya utförsäljningar ned med hjälp av ord som ”mindre av hämmande reglering och skadlig produktionssubventioner och mer av konkurrens, valfrihet och kommunalt självbestämmande.”

Med hänvisning till EU har man drivit fram en våg av ombildning och utförsäljning av allmännyttan. I Stockholm sker ombildningen i huvudsak i innerstad, närförort och attraktiva bostadsområden – så även i Västerås. Genom finanskrisen och sjunkande bostadspriser har vågen dämpats tillfälligt.

Ska man förstå den svenska bostadspolitiken under socialdemokratiskt styre, så måste man börja med den extrema trångboddheten, smutsen och de skyhöga hyrorna som dominerade under 1900-talets första årtionden.

Arbetarrörelsens svar på bostadskatastrofen blev social demokrati. En bostad av god standard skulle göras till en medborgerlig rättighet. Det var då man började bygga upp de stora kommunala bostadsbolagen – allmännyttan. De skulle verka för att hålla hyrorna nere genom att inte ge vinst och genom att de satte normen för de privata värdarna.

Här beskriver Werne i sin bok hur den svenska bostadsmodellen under de senaste 20 åren utsatts för hård attack. I dag är allmännyttans hyresnorm och självkostnadsprincip avskaffad, lägenheter säljs för vrakpris, vilket är en av de största överföringarna av gemensamma pengar till privata fickor som vi någonsin sett. I dag ska dessutom läget vägas in vid hyressättningen.

Vi är på väg tillbaka mot marknadshyror och svart handel med hyreskontrakt, där de som kan betala får gå före i kön. Det oligopol av byggbolag som är nöjda med att bygga dyrt för de rika liksom bankerna, som drar in multum på bostadslånen gör också många beroende av räntenivån.

På så vis kan de borgerliga politikerna skrämmas, inte bara med rödgröna fastighetsskatter, stora offentliga utgifter och annat som påstås driva upp räntorna. Den som sitter med miljonlån tar inga risker. Det är så valet i Sverige ska vinnas.

Det är sorgligt att se hur Sveriges välfärd för alla bryts ned, där en ny typ av egoistisk människa kliver fram, som är perfekt anpassad för det råa marknadssamhället alla säger att de inte vill ha, men som vi är i full färd med att bygga.

Ungdomar, arbetslösa och ensamstående kommer att få det mycket svårt att hävda sin medborgerliga rätt till eget hyggligt boende. Klasskillnaderna kommer i en framtid att markant synas i hur och var vi bor, på samma sätt som vi i dag kan se det i många andra stora städer utomlands såsom i ett begränsat bestånd hyresrätter, alltmer fjärran från allmännyttans folkhemstanke om en god bostad för alla, oavsett etnicitet och klassbakgrund.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel