Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen ansökan om att bilda region

”Vi avstår från att lämna in en gemensam ansökan om att bilda en Mälardalsregion”, säger landstingsrådet Denise Norström (S) efter att Landstinget Sörmland beslutat hoppa av.

Denise Norström befann sig i Nyköping i måndags kväll när partierna där hade krismöte och beslöt att inte vara med på ansökan om att bilda region. I går reste hon till Västerås för att möta landstingsstyrelsen och fatta beslut om fortsättningen.

– Vi beslöt att avstå från att lämna in en gemensam ansökan men vi fortsätter att jobba med frågan, säger hon.

Bland annat vill hon bearbeta Uppsala ännu mer.

Skippar ni Sörmland nu?

– Nej, de har samma inställning. Vi kommer att fortsätta prata mellan länen, vi ska fördjupa arbetet för att få ett större stöd och det ska ske på partinivå, säger hon.

Hur känns det?

– Trist att vi föll på målsnöret men sådant är livet. Vi tar nya tag, säger hon.

Alla kommuner i Västmanlands, Sörmlands och Örebro län har haft frågan om bildandet av Mälardalsregionen på remiss.

– Av totalt 31 kommuner var 26 positiva medan två fått anstånd. Det finns alltså en övervägande uppställning för regionen, säger Norström.

Landstinget hade planerat ett extra landstingsfullmäktige den 26 januari för att fatta beslut om regionansökan. Det blir nu inställt.

Tomas Högström (M), oppositionsråd i landstinget Västmanland säger att han inte är förvånad över att planerna gick om intet.

Lösningen hade litet stöd i landstinget och den demokratiska förankringen var under all kritik. Kommunerna hann inte med att behandla frågan. säger han.