Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen begränsad eftervård för Västeråsmammor

Västeråsföderskor behöver inte oroa sig för att inte få stanna på förlossningen så länge som de behöver. En tidsbegränsad eftervård finns nämligen inte på kartan.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har det gjorts en reform som innebär att kvinnor som fött barn utan komplikationer tvingas åka hem efter sex timmar. Elisabeth Ekblom, avdelningschef på förlossningen i Västerås berättar att begränsad eftervård är möjligt på Akademiska sjukhuset, eftersom de har en eftervård som skiljer sig från den i Västerås.

– De har en utbyggd eftervård där de åker hem till kvinnorna och väger barnen och sådär, säger hon.

I Västerås består återbesöksverksamheten av att barnmorskorna ringer upp föderskorna och håller kontakt med dem via telefon. Enligt Elisabeth Ekblom är det inte aktuellt med begränsad eftervård, eftersom den besparingen skulle behöva bekostas på annat sätt.

– Det är inte billigare att göra så, därför finns ingen anledning att titta på det. Man måste bygga ut med något annat för att kunna möta det. Du måste ha en back up. Det är pengar som styr det här, säger hon.

På förlossningen i Västerås är det vanligast att mammorna stannar tills sköterskorna har tagit ett PKU-prov på barnet, vilket är omkring 48 timmar efter förlossningen. Elisabeth Ekblom tror att begränsade eftervårdtider skulle drabba förstföderskorna värst. – De vet inget. De har inte provat förut, säger hon.