Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen brohöjning över kolbäcksån – kostnaden blir för hög

I juni beslutade regionstyrelsen att satsa 75 miljoner kronor på att höja E18-bron över kolbäcksån. Trafikverket meddelade nyligen att kostnaderna blir högre än väntat och därför väljer nu den regionstyrelsen att inte gå vidare med brohöjningen.

Det var i somras som beslutet om att höja bron över kolbäcksån i Hallstahammar togs. Det skulle göra det möjligt att segla under bron och därmed öka turismen till Strömsholms kanal.

Beslutet fick kritik av bland annat Moderaterna i Västmanland som menade att det saknades analyser av konsekvenserna för brohöjandet och beskrev det som att ”kasta pengar i sjön”.

Trafikverket meddelade nyligen att höjningen av bron blir dyrare än väntat och därför väljer nu Region Västmanland att inte gå vidare med brohöjningen.

– Enligt Trafikverket kommer brohöjningen att kosta mellan 97 och 114 miljoner kronor. Vi fick informationen under ett möte med den strategiska regionala beredningen i Region Västmanland i fredags och då uttryckte de rödgröna partierna att det var för mycket pengar även för dem, säger Jenny Landernäs, oppositionsråd för Moderaterna i Region Västmanland i ett pressmeddelande.

Moderaterna menar att Trafikverket själva bör besluta om det finns en samhällsnytta i höjandet av bron.

– Om Trafikverket ser en samhällsnytta med en höjning av bron får de i så fall stå för kostnaden för den här bron och övriga broar som också måste höjas. Hittills har den samhällsnyttan inte gått att påvisa, säger Jenny Landersnäs.

Läs också:

Region Västmanland: Nästa chans till brohöjning blir om 100 år

Högre bro över E18 skulle gynna turismen på Strömsholms kanal

Oppositionen kritiserar bropengar: "Det är att kasta pengarna i sjön"

Insändare: Kasta inte skattepengar i sjön