Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen färdtjänst för Britt, 85

Diabetessjuka Britt Parksjö är 85 år gammal och lider av yrsel, domningar och har svårt att gå. Trots det får hon ingen färdtjänst av kommunen.
– Det känns hopplöst, jag ger snart upp, säger hon.

Britt Parksjö bor med sin sambo i ett hus på Nordanby. Sedan en lång tid tillbaka har hon haft dålig blodcirkulation i benen till följd av sin svåra diabetes och det gör att hon har svårt att ta sig runt på egen hand. Efter tre kärlsprängningar i benen fick hon rådet av sin läkare att ansöka om färdtjänst. Men hos kommunen tog det stopp.

– När vi kom dit förhörde hon mig bara om synen och frågade hela tiden om ögonen. Då sade jag ”stopp och belägg, jag är här för att jag inte kan gå”. Men jag märkte ganska snart att det var avslagsnämnden jag hade kommit till, säger Britt Parksjö.

Efter någon månad kom beskedet från kommunen – avslag. Britt Parksjö kunde först inte förstå.

– Man trodde ju att man skulle ha vissa rättigheter, säger hon.

Enligt färdtjänstlagen ska ”tillstånd till färdtjänst meddelas för dem som på grund av funktionshinder (...) har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand”. I brevet från kommunen skriver den ansvariga handläggaren att Britt Parksjö ”uppger att hon har väsentliga svårig-heter att förflytta sig”, alltså samma formulering som i lagen. Trots det fortsätter brevet med att ”utredningen inte ger stöd för att sökande har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand”.

När VLT söker handläggaren hänvisar hon till Stefan Lindblom, som är chef för färdtjänstavdelningen på tekniska nämndens stab. Han vill bara uttala sig generellt, men tycker inte att kommunen har gjort fel.

– Huruvida man har svårigheter att gå är en bedömningsfråga. Det vi tar hänsyn till är hälsotillstånd och ifall man kan förflytta sig själv.

Ska man inte ha färdtjänst om man har problem att gå?

– Vi får skilja på vad man uppger och vad vi bedömer.

Vad har ni för anledning att misstro den här kvinnan?

– Ingen anledning alls, vi fattar beslut utifrån den information som hon uppger.

Men vad baserar ni ert beslut på, förutom kvinnans egna uppgifter?

– Vi väger samman hälsotillstånd, hur långt man har till kollektivtrafiken, och om den är anpassad för folk som har svårt att ta sig fram. Och ibland kan man behöva komplettera med läkarintyg.

Måste man ha ett läkarintyg för att få färdtjänst?

Nej, det är inget krav, men i vissa specifika fall kan det behövas för att göra en bedömning. Och det är självklart ingen garanti heller.

Stefan Lindblom tycker inte att kommunens beslut strider mot lagen, men säger att Britt Parksjö är välkommen med en ny ansökan.

– Om man har ett pågående ärende hos oss och anser att ens hälsa har blivit sämre på ett eller annat sätt så kan man alltid söka igen, då gör vi en ny bedömning.

Tills vidare får Britt Parksjö åka taxi när hon ska ta sig någonstans.

– Men jag har en väldigt liten pension, så det blir dyrt. Jag har ingen tillit till kommunen längre, säger hon.