Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen frukost till lärarna

Pedagogisk frukost och mellanmål avskaffas i förskolan. Beslutet ska verkställas så fort som möjligt.

 - Vi fick välja mellan det eller inköps- och vikariestopp, säger Eva¿Skoog, förskollärare.

Personalen i förskolan har möjlighet att sitta med vid bordet och äta tillsammans med barnen. Syftet är att de vuxna ska vara en förebild och därmed lära barnen att äta rätt.

Nu avskaffas de pedagogiska måltiderna vid frukost och mellanmål. Förskolans ekonomi är ansträngd och genom att personalen slutar äta hoppas kommunen spara upp till 700 000 kronor fram till årsskiftet.

– Vi har gått med på att göra det på prov fram till nyår, säger Eva Skoog, förskollärare och representant för facket Lärarförbundet.

Beslutet togs på ett möte med facken och verksamhetschefen i förra veckan. Facket fick välja mellan detta eller att i stället införa inköps- och vikariestopp. Besparingen ska införas ”så fort som möjligt”. Efter nyår ska sedan förändringen utvärderas.

– Pedagogiska måltider är något som vi har kämpat för så vi hoppas att det är något vi får fortsätta med. Det ger en trygg miljö för barnen samtidigt som vi är förebilder för dem, säger Eva Skoog.

Yvonne Carehag-Gustafsson, verksamhetschef för förskolorna i Västerås, har avböjt att kommentera frågan till VLT.

Genom en informatör på kommunen låter hon hälsa att hon inte har tid att svara. Katarina Lindh, kommunens strateg för förskolan, känner inte till beslutet.

– Därför har jag ingen kommentar, säger hon.