Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen människa borde behöva vara orolig för att bli utsatt för övergrepp av en person hon står i beroendeställning till.

Rent juridiskt är den 63-årige helaren numera en fri man. Men visst har allmänheten fog för att vara på sin vakt. Anser man att man är oskyldig finns ingenting att ångra och därmed ingen anledning att lova bot och bättring.

Annons

VLT Fokus berättar i dag om en våldtäktsdömd 63-årig helare, som i början av månaden blev villkorligt frigiven från Tillbergaanstalten. Han dömdes 2006 till fem års fängelse för övergrepp mot tre kvinnor samt för våldtäkt mot barn.

Bara några dagar efter frigivningen dök han upp hos det spiritualistiska samfundet VSF Trollsländan i Västerås. Där har han sedan dess, enligt ordföranden i föreningen, Helena Axelsson, både givit föreningens funktionärer healing och själv tagit emot healing.

Varken han själv eller Axelsson anser att han gjort något brottsligt och han var därför välkommen i föreningen. Både tingsrätt och hovrätt var dock uppenbarligen av en annan uppfattning.

Två av helarens offer väljer att i VLT varna folk för honom. ”Alla ska ha chansen att veta vad han har gjort,” säger en av dem.

Innan 63-åringen greps var han aktiv mestadels i Värmland men var ofta på besök hos VSF Trollsländan i Västerås. De personer som ”behandlades” av honom hade troligen ingen anledning att vara ängsliga för övergrepp. För som ett av hans offer uttrycker det i VLT: andevärlden är inte ute efter sex.

De människor som i dag önskar söka sig till en helare har i alla fall fördelen av att veta var 63-åringen finns och vad han är dömd för och har möjligheten att söka sig till en annan helare.

Det är svårt med personer som den 63-årige helaren. De brott han dömts för är oursäktliga men rent juridiskt är han nu en fri man. Helena Axelsson påpekar också att helaren faktiskt avtjänat sitt straff.

Men visst har allmänheten visst fog för att vara på sin vakt, när personer som dömts för en viss typ av brott återvänder till samma miljö och till samma verksamhet i vilken brotten de dömts för begåtts. Särskilt när de inte anser att de har gjort något brottsligt. Anser man att man är oskyldig finns ingenting att ångra och därmed ingen anledning att lova bot och bättring.

Ingen människa borde behöva vara orolig för att bli utsatt för övergrepp av en person hon står i beroendeställning till, vare sig det handlar om lärare och elever, läkare och patienter eller helare och de som önskar bli helade.

Även om man finner det underligt att den dömde helaren tagits emot med öppna armar av VSF Trollsländan går det emot all vett och sans att hota föreningens ord-förande och hennes familj.