Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ingen skärmtid för barn under 2 år”

Kerstin Werner, barnhälsoöverläkare i Västmanlands landsting, tycker inte att barn under två år ska sitta vid en dator- eller tv-skärm. Hon berättar att skärmtid vid tidig ålder kan påverka den sociala utvecklingen negativt.

– Barn ska inte alltid vara matade med aktiviteter, de ska ha tråkigt också och tänka själva. Barn som sitter mycket vid skärmar har mindre direkt kamratkontakt. Risken finns att man när man har tråkigt sätter sig vid ett datorspel i stället för att gå ut och leta upp en vän, säger Kerstin Werner.

Hon ser däremot ingen fara i att lite äldre barn sitter framför datorn så länge de är under uppsikt av vuxna och även får komma ut och röra på sig.

– Jag tycker datorn är bra om det finns en vuxen som sätter gränser för vad man gör och hur länge man sitter vid den. Då tror jag det är lättare att begränsa deras användande även när de blir äldre, säger Kerstin Werner.