Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen SM-titel för Backlund

Fortsättning följer. SM-dramat på Mantorp Park i Pro Superbike, kunga-klassen, mellan Filip Backlund, Västerås och Andreas Mårtensson, Smålandsstenar, går vidare i eftermiddag.

Efter Filip Backlund misslyckade dag i går har hans SM-ledning minskat från 32 poäng till 23 pinnar. Det är 25 poäng kvar att åka om.

– Jag ska vinna SM och jag gör det om jag bara plockar två poäng, säger en besviken Filip Backlund till VLT.

Du kan inte missa?

– Knappast, men man vet aldrig. Det som hände i dag har jag aldrig varit med om förut.

Efter ett varv på banan kände Backlund att maskinen inte fungerade som den borde.

På tredje varvet blev den kraftlös.

– Jag hade en fjärdedels motorstyrka att åka på ungefär.

Filip Backlund kämpade sig i mål med allt vad tekniska problem heter och klarade en niondeplats som gav sju oerhört värdefulla poäng i SM-striden.

Eftersom Christoffer Bergmans, Säffle och Freddy Papunens, Norrtälje, fina åkning placerade Andreas Mårtensson först på tredje plats lättade trycket på västeråsaren. Om Mårtensson vunnit hade problemen ökat för Backlund.

Filip Backlund med sitt mekanikerteam har aldrig blivit utsatta för liknade bekymmer tidigare. Vid säsongspremiären i Anderstorp rasade växellådan för Filip Backlund, men då kom han i mål som sexa.

– Då visste teamet vad det handlade om. Nu är problemet i stort sett okänt för oss.

– Vi måste analysera in i minsta detalj så att cykeln är klar till i morgon (lördag). Hela natten får gå åt om det behövs. En första test sker tidigt på morgonen. Jag hoppas mekarna hittar felet snabbt.

Filip Backlund satsar intensivt på att vinna sin andra SM-titel. Den första vann han 2009. I fjol blev han trea efter ha missat halva SM-säsongen på grund av handskadan han ådrog sig i Le Mans.

Efter tio raka racevinster i SM i år såg Filip Backlund ut som en överlägsen triumfator. Då slog olyckan till. Och nu domnade cykeln.

Det märkliga är att han öppnade gårdagen med att bara vara 16 tusendelar efter Christoffer Bergman i kvalet och startade därför som tvåa. Dåsåg allt ljust ut. Sedan var det kört. Vad hände mellan kval och race? Ingen vet.

Den skadade axeln gjorde sig sig påmind. Filip Backlund har inte mycket tur med sig just nu.