Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingens fel att äldre blev magsjuka

Polisen har lagt ned förundersökningen mot de två personer som varit misstänkta för att medvetet ha orsakat magsjuka på äldreboendet Lövåsen i Hallstahammar.

– Förundersökningen läggs ned eftersom det inte går att styrka brott. Det finns ingen teknisk bevisning utan bara lösa spekulationer och påståenden. Jag har med andra ord inte fått fram någon konkret bevisning mot de misstänkta, säger kriminalinspektör Hans Nordahl.

Lövåsen hade under en period efterhängsna problem med magsjuka. Både personal och boende drabbades. Smittskyddsenheten inom landstinget kopplades in men lyckades inte hitta någon förklaring.

När så en utomstående person ringde till Lövåsen och uttryckte misstanke om att två fast anställda låg bakom epidemin, kontataktade man från Lövåsen polisen som inledde en förundersökning.

De två anställda stängdes av från sitt arbete under 30 dagar. De misstänktes för misshandel, alternativt framkallande av fara för annan. Båda nekade till anklagelserna och nu är alltså misstankarna mot dem helt avskrivna.

På vilket sätt de två anställda påståtts ha orsakat magsjukan vill Hans Norddahl inte gå in på.

Även kommunen gör en utredning. Det har att göra med anvisningar från Socialstyrelsen och syftar till att se om det till exempel är någon rutin som kan brustit.

VLT har sökt både socialchefen Cecilia Wassén och enhetschefen Tuula Lindberg, men inte lyckats nå dem.