Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget åtal mot styrelse

Det blir inget åtal mot Hyresgästföreningens tidigare styrelse i Västerås. Men förbundsstyrelsens kritik mot den tidigare styrelsen kvarstår.

Kammaråklagare Roger Waldenström vid åklagarkammaren i Uppsala - som numera handlägger misstänkt ekonomisk brottslighet även i Västmanland - har beslutat att inte gå vidare med förundersökningen mot den tidigare styrelsen.

Roger Waldenström är på semester och kan inte nås för kommentar. Enligt Anna Wennerstrand, pressansvarig vid Hyresgästföreningen, är åklagarens formulering kortfattad:

– Han skriver att de brister som kan ha förekommit inte anses vara av den omfattning som gör att de faller under bokföringsbrott.

Det innebär att även åklagaren håller med om att det finns brister i bokföringen, men att de summor som det handlar om inte är tillräckliga för att åklagaren i en eventuell kommande brottmålsförhandling kan få en fällande dom för bokföringsbrott.

Åklagarens formulering innebär bara ett slut för polisutredningen, framhåller Anna Wennerstrand:

- Vi har ju fortfarande kvar problemet att det fattas pengar och att bokföringen av medlemmarnas pengar borde ha skötts bättre.

Det fattas drygt 50000 kronor som inte redovisats och det anser Anna Wennerstrand och Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman vara "oacceptabelt".

Anna Wennerstrand kan i dag inte svara på frågan om Hyresgästföreningen genom civilrättslig talan i domstol ska försöka åtekräva pengarna genom så kallat tvistemål - alltså när två parter är oense om pengar eller annat utan att något brottsligt konstaterats.

- Det blir en senare fråga som Hyresgästföreningen måste ta ställning till, säger Anna Wennerstrand.

Det var i mitten av april som hela styrelsen i Hyresgästföreningens lokala avdelning i Västerås suspenderades - alltså avsattes på obestämd tid -  av Hyresgästföreningens centrala förbundsstyrelse. Alla som satt i Västeråsstyrelsen 2006-2009 polisanmäldes samtidigt för bokföringsbrott tillsammans med den styrelse som suspenderades i april.

Enligt Hyresgästföreningens förbundsstyrelse hade Västeråsavdelningen under flera år inte redovisat intäkter från avdelningens försäljning av rabatterade biobiljetter.

Den sparkade styrelsen har mycket bestämt hävdat sin oskuld och förklarat att all redovisning skötts av det regionala kontoret för Hyresgästföreningen Aros-Gävle i just Gävle, och att pengarna från försäljningen dessutom satts in på föreningens konto.

Anna Wennerstrand framhåller att det nu är upp till Hyresgästföreningens förbundsstyrelse att avgöra frågan om den suspenderade styrelsen ska få "nygammalt" förtroende.

En interimstyrelse valdes i mitten av juni som sköter verksamheten tills frågan om den gamla styrelsen avgjorts.