Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget åtal om ryktesspridning

Åklagaren har lagt ned förundersökningen mot den man som anklagat två anställda för att ha spridit magsjuka på äldreboendet Lövåsen i Hallstahammar.

De två anställda kvinnorna har friats från alla misstankar men har lidit stort av anklagelserna mot dem.

De har polisanmält den man som låg bakom anklagelserna, samt enhetschefen på Lövåsen, Tuula Lindberg, som enligt kvinnorna var den som gjorde polisanmälan mot dem. Polisanmälan gäller falsk tillvitelse och vårdslös tillvitelse. Varken mannen eller Tuula Lindberg är dock misstänkta för brott.

Åklagaren Johan Fahlander kommer heller inte att utreda om de gjort sig skyldiga till brott. I fredags förra veckan beslutade Fahlander att lägga ned förundersökningen mot dem.

– Det är ofta väldigt svårt att bevisa falsk tillvitelse.

Chefsåklagare Per Nichols vill inte uttala sig om det enskilda fallet, men han säger att falsk tillvitelse inte sällan faller inom ramen för dispyter av olika slag.

– Det är en kategori av brott där man måste överväga vilken utredningsresurs som ska avsättas i förhållande till annan förekommande brottslighet, säger han.

Tuula Lindberg vill inte svara på om det var hon som polisanmälde de båda anställda. Hon vill heller inte kommentera kvinnornas påstående att hon varken pratat med dem eller med deras närmsta chef Ann-Christine Jonsson innan polisanmälan mot kvinnorna gjordes.

– Jag hänvisar till socialchefen Cecilia Wassén, säger hon.

De två anställda har polisanmält dig för falsk tillvitelse och vårdslös tillvitelse. Hur tänker du kring det?

– Det har jag inga kommentarer till. Det får stå helt för dem.