Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Inget att göra"

Orutinerade, inte speciellt skickliga flygare. Hur ska det gå?

Liten blir stor, eller i alla fall sugen på att prova sina egna vingar. Nu har blåmeskullen i Kvitter-holken flyttat hemifrån.

- Mor och far servar fortfarande med mat. Så här års blir det mest insekter, berättar Roland Narfström från Fagersta fågelskådare.

Vi ringde Roland Narfström för att få lite tips och råd om de små. Kan man kanske stödmata ungdomarna?

- Njäej, låt naturen ha sin gång. Det där sköter de själva. Det är föräldrarna som sköter det där.

Men - kan man inte ge lite godbitar till mor och far då?

- Jo, det är ju en del som lägger ut godbitar, som så ostbitar och så där. Det kan man ju göra. Blåmesar blir sällan lika tama som talgoxar som man kan mata in så att de sätter sig i händerna och äter till slut.

Vad har de för chanser?

- Det kan jag inte svara på exakt, men ungfåglar har väldigt många fiender. En del kommer att gå åt. Det är allt från katter till rovfåglar som kommer att förse sig.

- Dels är ungfåglar inte speciellt skickliga flygare, dels vet de inte riktigt vad som är farligt. Är de ute, så är de ute. Det är bara att låta naturen ha sin gång.