Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget barnboende?

Det har gått grus i det maskineri som skulle se till så att Hallstahammars skulle kunna börja ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Lokalfrågan har inte gått att lösa och nu hoppas man på att någon privat aktör kan hjälpa till.

För knappt ett år sedan ställde sig Hallstahammars kommun bakom en avsiktsförklaring som styrelsen till Västmanlands kommuner och landsting tagit fram, som uttryckte en vilja att varje kommun ska ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Men Hallstahammar har ännu inte hittat någon lämplig lokal för ändamålet – varken i sitt eget bestånd eller inom Hallstahem. Eftersom det handlar om ett HVB-boende är kraven extra hårda.

– Det är viktigt att lokalen är den rätta. Att det finns gemensamma utrymmen och att personalen har viss översikt. Det är noga föreskrivet. Sen måste lokalen vara tillräckligt stor eftersom vi måste kunna ta emot 8-10 barn, säger kommunalrådet Catarina Pettersson (S).

– Någon sådan har vi inte lyckats hitta, fast vi har sökt med ljus och lykta. Hallstahem kan ordna fram ett boende för sex barn men det är för lite.

Varför då?

– I så fall kommer vi inte att få full kostnadstäckning från staten och det har vi beslutat att vi måste ha.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Jag vet inte exakt men närmare bortåt en miljon kronor per år skulle jag tro.

Vore det inte schyst att vara ett gott föredöme och ta den kostnaden för att kunna ta hand om några behövande barn?

– Det är inte småpengar. Vi tycker att staten ska stå för kostnaden för själva boendet. Kommunen får ändå stå för alla kostnader i form av extra stöd som dessa barn behöver, till exempel i skolan, säger Catarina Pettersson.

Nu ska socialförvaltningens chef, Cecilia Wassén, undersöka om det finns förutsättningar för att gå ut med en upphandling – alltså att någon privat aktör kan ta sig an uppdraget att öppna ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Hallstahammar. I så fall hamnar hamnar även huvudmannaskapet – och därmed även verksamhetsansvaret – hos den privata aktören.

Till kommunstyrelsens möte i april ska hennes uppdrag vara slutfört och då ska också ett beslut tas om en upphandling ska påbörjas eller ej. Om inte, blir det inget boende för ensamkommande flykting barn och i så fall avviker kommunen själv från den avsiktsförklaring man har ställt sig bakom.

– Det kommer inte att kännas bra i så fall. Fast har vi inte förutsättningarna så har vi inte. Men vi kämpar ett tag till, säger Catarina Pettersson.

Jenny Olsson (M) välkomnar att kommunen öppnar dörren till privata aktörer, men anser att det borde ha skett tidigare.

– Det borde man ha kollat på från första början. Det hade inneburit en snabbare process och ett bredare beslutsunderlag, säger hon.

Hur ställer du dig till att kommunen skulle ta en del av kostnaden för att ordna ett boende till barnen?

– Svår fråga som jag inte kan svara på i dag. Det beror på vad man skulle få prioritera bort i stället, säger Jenny Olsson.Peter Jaslin

HVB - Hem för vård eller boende

Institutioner inom socialtjänsten, främst för barn och ungdomar med sociala problem samt för missbrukare av alkohol eller narkotika.

Hemmen kan drivas av stat, kommun eller landsting men kan också, efter tillstånd från länsstyrelsen, drivas av någon privat aktör.

Källa: Nationalencyklopedin