Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget brott vid utsläpp från Sandvik

En aprilnatt i år inträffade ett fel hos Sandvik Heating Technology AB, tidigare Kanthal.

En ventil blev igenslammad i systemet som renar och släpper ut förbrukat vatten i Strömsholms kanal. Felet innebar i slutänden att pH-värdet (surhetsvärdet) i det utgående vattnet föll från från 9 till 3. Först på morgonen vidtogs åtgärder, och normalt pH-värde uppnåddes under eftermiddagen.

Länsstyrelsen lämnade över ärendet till åklagare för bedömning.

- Vi är skyldiga att åtalsanmäla när det finns en misstanke om brott, säger Anders Adolfson på länsstyrelsens miljöenhet.

Länsstyrelsen såg allvarligt på att felet kunde ha orsakat miljöproblem. Man tyckte också att Sandvik dröjde för länge med att anmäla driftstörningen.

Åklagare har dock beslutat att inte inleda någon förundersökning, och därmed läggs ärendet ner. Anders Adolfson berättar att Sandvik lovat förstärka sin kompetens på nattskiftet så att liknande fel inte ska behöva ta så lång tid att åtgärda.

Maja Geffen