Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget flyg från Västerås

(Uppdaterad 11.55) Västerås Flygplats håller liksom alla svenska flygplatser söder om Sundsvall stängt under fredagen.

Även samtliga flygplatser i en linje söder om Gävle hålls stängda under hela fredagen.

Det innebär att varken planet till London 14.50 eller planet till Alicante 19.50 kommer att avgå från Västerå. Alltså kommer inte heller planen från London med ankomsttid 14.25 eller planet från Alicante med ankomsttid 19.15 att landa på Västerås flygplats.

- Vi har haft ett möte nu under morgonen och bestämt att vi stänger flygplatsen idag, säger Mikael Nilsson till vlt.se på fredagsförmiddagen.

Det innebär alltså att inga plan - varken skolflyg, reguljärflyg, privatflyg eller fraktflyg - kommer att starta eller landa.

- Flygledartornet stänger också. De kommer att ha jour ifall det blir aktuellt med någon brådskande sjuktransport.

På Ryanairs hemsida finns information om att samtliga flygningar före 13.00 från såväl Storbritannien som Sverige är inställda - och den formuleringen gav alltså visst hopp för resenärerna till Alicante där planet skulle ha avgått från Västerås 19.50.

- Den informationen betyder egentligen inte mer än att "mer information kommer 13.00", säger Mikael Nilsson.

I stället för att ge passagerarna falska förhoppningar har alltså Västerås flygplats beslutat att stänga flygplatsen under fredagen - och sedan studera situationen inför lördagen.

- Vi håller kundtjänsten bemannad för att svara på frågor från resenärer, det ringer väldigt många till oss. Och vi har också cafeterian och servicedisken öppen under eftermiddagen eftersom det kan finnas folk som inte nåtts av beskedet att flygen är inställda, vi vill kunna ta hand om dem på bästa sätt, säger Mikael Nilsson.

Mycket riktigt beslutade Ryanair vid elvatiden på förmiddagen att hålla all flygtrafik till och från Storbritannien stängd. Det innebär att inga plan går vare sig från Skavsta eller Västerås till Storbritannien.

Lite senare, strax före 12 på fredagen, beslutade Swedavia, tidigare Luftfartsverket, att inga av deras flygplatser söder om Sundsvall hålls öppna. Flygplatserna från Sundsvall och norr därom är öppna - men trafiken blir mycket begränsad eftersom den mesta trafiken därifrån går till Stockholm eller söderut.

Swedavias stängning berör Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter, Malmö Sturup, Stockholm Bromma, Ängelholm, Ronneby, Visby och Karlstad.

Även Skavsta utanför Nyköping beslutade vid 11.30-tiden att stänga helt under fredagen, liksom Örebro.

Från Örebro meddelas att charterplanet från Phuket, Thailand, som skulle landat på Örebro under fredagen dirigerades om till ön Rhodos (!) i Medelhavet där det landade strax före midnatt mot fredagen. Örebro Airport hade ingen information om hur resenärerna skulle transporteras från Rhodos vidare mot Sverige.

Flygstoppet har inneburit att många plan blivit stående på "fel" flygplatser och det kommer - när luftrummen väl öppnar - att kunna uppstå följdförseningar och inställda flygningar till följd av att flygplanen helt enkelt inte finns där de borde utan på en helt annan flygplats.