Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget körkort för 84-åring

Den 84-årige föraren körde vänstertrafik och var på väg upp på en cykelbana – men vill ändå ha tillbaka sitt körkort.

Det har varken Transportstyrelsen eller förvaltningsrätten i Uppsala gått med på.

Utredningen har visat att den i dag 84-årige västeråsaren var inblandad i tre trafikolyckor år 2008, på annat håll i landet. Olyckorna berodde på att han drabbats av akut förvirringstillstånd bakom ratten.

Läkare har inte hittat några medicinska orsaker till förvirringen, men konstaterat förkalkning i hjärtat och oklar yrsel.

Ett läkarintyg från en läkare i Västerås år 2010 såg inga uppenbara hinder för fortsatt körkortsinnehav, men Transportstyrelsens konsultläkare föreslog att 84-åringen skulle genomföra ett körtest med en trafikinspektör på passagerarplats.

Vid körtestet i januari 2011 gick dock mycket fel; 84-åringen körde enligt rapporten vänstertrafik vid flera tillfällen, var nära att krocka vid körfältsbyte och var på väg upp på en cykelbana. Trafikinspektören fick ingripa för att förhindra olyckor.

Därför beslöt Transportstyrelsen att återkalla 84-åringens körkort sommaren 2011.

84-åringen överklagade beslutet och menade att hans dåliga bilkörning berodde på att han inte haft tillfälle att köra bil de senaste åren, och att han kan utföra nytt körprov som förbättrar hans sätt att köra bil.

Förvaltningsrätten i Uppsala anser dock, mot bakgrund av yrseln, förkalkningen och rapporten från körprovet, att Transportstyrelsen har fog för att vägra 84-åringen fortsatt körkort.