Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget positivt med att hänga ut pedofiler

Experter som jobbar med frågor som rör övergrepp mot barn reagerar starkt mot att en man i Västerås som avtjänat fängelsestraff för pedofili, hängts ut med namn och bild på Facebook.

Annons

Anders L Pettersson är generalsekreterare i Ecpat, en organisation som arbetar mot bland annat barnsexhandel och övergrepp mot barn.

Kan det öka risken för återfall att bli uthängd på nätet?- Ja. Det marginaliserar förövaren och driver den bort från vård, vilket är det enda som till sist skyddar barnen.

Ni tar avstånd från sajter som hänger ut pedofiler? - Ja. De går emot en rättsordning och skapar en sorts medborgargarde. De för ingen riktig diskussion utan agerar på ett sätt som är kontraproduktivt.

Är det inte rimligt att reagera upprört på omänskliga brott? - Det är fullständigt rimligt att reagera, det gör vi själva. Men vi måste arbeta efter det vi vet fungerar.

Vad fungerar när det gäller sexuella övergrepp mot barn?- Vård fungerar och här finns ett uppdämt behov, särskilt utanför Stockholmsområdet.

Finns det andra åtgärder? - Ja. vill vi skärpa lagstiftningen på flera områden. Idag anses innehav av barnpornografi – som oftast är dokumentation av övergrepp mot barn – som störande av allmän ordning och ger böter. Sedan menar vi att polis, åklagare och domstolar måste ha ett barnrättsperspektiv och få bättre kunskaper om sexturism och trafficking. Det skiljer stor mellan olika domar.

Vissa av dem som kommenterat VLT:s artikel antyder att de själva blivit utsatta för övergrepp, är det inte begripligt att de hatar pedofiler?- Jag förstår att de känner agg eller hat. Det är ingen som ifrågasätter deras känslor. Detta är trauman man bär med sig för resten av livet.

VLT rättar: I en tidigare version av denna artikel hade Anders L Pettersson fel titel. Rätt är generalsekreterare.