Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget skydd mot parasit

Inget av vattenverken i Hallstahammar eller Surahammar har något effektivt skydd mot den magsjukeparasit som drabbat Skellefteå och Östersund.

– Vi har diskuterat att investera i ett UV-filter. Men den diskussionen fanns innan det här med Cryptosporidium dök upp, säger Annica Wijk, chef för Vattenverket i Hallstahammar.

Cryptosporidium heter den parasit som i somras drabbade Östersunds vattenförsörjning och som nu troligen också har drabbat Skellefteå. Parasiten är oerhört svår att spåra via vattenprover utan den upptäcks ofta när många människor får magsjuka samtidigt i ett område.

Parasiten går inte att klorera bort utan det effektivaste sättet är att ha ett UV-filter installerat i vattenverket.

I Hallstahammar är man dock inte så orolig att man ska drabbas av parasiten.

– Man ska aldrig säga aldrig, men vårt vatten är grundvatten och de som oftast av parasiten är vattenverk som använder ytvatten till vattenförsörjningen, säger Annica Wijk.

Även Surahammars vatten kommer från en grundvattentäkt. Men även där har man diskuterat att sätta in ett UV-filter.

– Vi vill göra det främst för att våra innevånare ska känna sig säkra på att de får ett vatten med en bra kvalité, säger Inge Carlsson, vd för Surahammars Kommunalteknik.

– Vi har haft ett bra dricksvatten i det här landet i 100-tals år. Men på den senaste tiden har de fått flera knäckar. Det här med parasiter är det senaste. Därför måste vi vidta åtgärder för att återställa det förtroendet.