Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget som tydde på att något kunde hända

Migrationsverket i chock efter knivattacken.

Annons

För Migrationsverket i Västerås kom morden på Ikea som en chock.

-Ingenting i dokumentationen av 35-åringens ärende tyder på att något skulle kunna ske efter samtalet om avvisning, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Kunde något ha gjorts för att undvika det som skedde?-Nej, det här ärendet utmärkte sig inte på något sätt, säger han.

Efter morden har enhetschefen på Migrationsverket i Västerås samlat personalen och haft flera samtal där man gått igenom det som hänt.

-Naturligtvis var det en stor chock för personalen att sökande som de haft kontakt med var inblandade i denna fruktansvärda händelse, säger Fredrik Bengtsson.

Vid en avvisning är policyn att Migrationsverkets personal pratar med den berörda, går igenom avvisningsbeslutet och förklarar varför inte uppehållstillstånd beviljats. Ofta hålls mer än ett samtal och i de flesta fall har personen lugnat sig innan han eller hon lämnar Migrationsverkets kontor.

Fredriks Bengtsson säger att alla tjänar på att avvisningen går till på ett värdigt sätt. Att bli arg över ett avvisningsbeslut är naturligt, därför är det så viktigt att man håller mer än ett samtal.

-I det aktuella fallet med 35-åringen var det så att han redan hade fått skydd i Italien och rätt att leva där. Då går inte Sverige in och beviljar skydd här.

Annons