Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget straff för uthälld bensin

Han hällde ut bensin i en brevlåda i Hallstahammar – men frias från uppsåt till mordbrand av Västmanlands tingsrätt.

Det var den 6 juli i år som en boende i ett flerfamiljshus i Hallstahammar upptäckte att det lyste i trapphuset utanför trots att klockan var kring midnatt.

Han tittade genom dörrens tittöga och upptäckte hur en för honom bekant person – den tidigare svärsonen, en 34-årig man från Västerås – kom fram till dörren, satte handen för tittögat och där-efter hällde bensin genom brevinkastet.

Den synnerligen brännbara och hälsofarliga vätskan rann snabbt över golvet mot sovrummet. I rädsla för sitt liv sparkade mannen mot dörren så att 34-åringen försvann.

Någon brand uppstod dock inte – men enligt sakkunniga hade en förödande brand mycket lätt kunnat uppstå.

Rätten ansåg i sitt avgörande att 34-åringen mot sitt nekande överbevisats om att ha hällt ut bensinen. Däremot skriver rätten följande:

”Enbart den omständigheten att han hällt ut brandfarlig vätska, som förvisso är lättantändlig, visar inte att han haft ett erforderligt uppsåt att anlägga en brand.”

34-åringen döms dock för flera fall av olaga hot riktade mot sin exhustru (som han också dömts till ett flerårigt fängelsestraff tidigare för att ha kränkt och slagit). Straffet blir skyddstillsyn och skadestånd till de hotade, sammanlagt drygt 20 000 kronor.

Domen kan överklagas till Svea hovrätt. Åklagare Lars Folkunger har semester under fredagen och kunde då inte nås.