Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget svartbygge vid Glåpen

Surahammars kommun hotade med vite på 200 000 om inte en tillbyggnad på en fastighet vid sjön Glåpen revs. Beslutet överklagades och den boende får nu rätt av länsstyrelsen.

En privatperson förvärvade, via en avstyckning, en fastighet med några byggnader vid Glåpen år 2002. Dessförinnan arrenderade personen fastigheten och var skriven där. Vid tiden för avstyckningen överträdde byggnadernas ytor bestämmelserna för området, vilka åsyftade fritidshus.

Den boende ställde sedan en vagn nära en av byggnaderna och förband dessa två med ett kök.

En inspektör från kommunen besökte fastigheten hösten 2009 och rapporterade sedan till bygg- och miljönämnden att både tillbyggnad som nuvarande fastighetsinnehavaren hade låtit uppföra, samt de tidigare byggnaderna överträdde bestämmelserna.

Nämnden beslutade att fastighetsägaren skulle riva den eget uppförda byggnad samt delar av en sedan tidigare befintlig byggnad. Dessutom påfördes personen en byggnadsavgift på cirka 13 000 kronor.

Beslutet överklagades till länsstyrelsen som nu, till största del, ger den boende rätt.

Fastigheten är – menar länsstyrelsen – att beteckna som ett permanentboende. Dessutom, i den nyligen uppdaterade bestämmelserna, som alltså endast gäller fritidshus i området, är aktuell fastighet undantagen.

Därmed får ägaren behålla byggnaderna och slipper även betala vitet på 200 000 kronor. Däremot kvarstår byggnadsavgiften.