Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget träd tillåts dock växa upp till himlen, sägs det. Detta torde gälla även Hugo Chávez.

Venezuelas president Hugo Chávez är van att få som han vill. Trots att han gjort tillvaron bättre för de allra fattigaste i landet under sin tid vid makten börjar hans popularitet att dala. Frågan är hur han hanterar det. Kommer han att låta den demokratiska processen ha sin gång eller kommer han att ta saken i egna händer för att behålla makten?

Venezuela har börjat fira sitt 200-årsjubileum som självständigt från kolonialmakten Spanien. Det har bitvis varit tuffa år och i många avseenden ingenting att fira. Politisk instabilitet, politisk kamp och diktaturer var under många år vardagsmat, jämte stora ekonomiska problem.

Landets nuvarande president, Hugo Chávez, har suttit vid makten i elva år. Under dessa elva år har han förvisso gjort mycket för de allra fattigaste, och tagit många popularitetspoäng på det, men han har också vidtagit alla möjliga åtgärder för att han ska kunna behålla makten så länge som möjligt. I fjol, till exempel, drev han igenom en folkomröstning som skulle se till att en president (helst han själv, får man gissa) ska kunna väljas om ett obegränsat antal gånger.

I september väntar val till kongressen. Det är normalt ingenting som torde bekymra honom, då han har nästan hela kongressen bakom sig. Inte så konstigt, kanske, då oppositionen bojkottade det senaste valet för fem år sedan.

Inget träd tillåts dock växa upp till himlen, sägs det. Detta torde gälla även Hugo Chávez och på sista tiden har han börjat få det lite kämpigt. Landets oljeinkomster till trots är det kris i landets ekonomi, menar flera analytiker.

Venezuela har inte alls hämtat sig lika bra som övriga Sydamerika efter finans-krisen, enligt en rapport från Världsbanken. Flera ledande ekonomer i landet varnar nu för att Venezuela står inför en ekonomisk kollaps och pekar på att 40 procent av landets privata företag har lagts ned sedan Chávez kom till makten. Inflationen är den högsta i hela Sydamerika.

Det råder dessutom energikris i landet då torka drabbat den damm som producerar 70 procent av landets elektricitet.

Flera inflytelserika personer inom Chávez eget parti uppges ha vänt honom och hans regering ryggen. Chávez själv stöds numera bara av omkring 40 procent av väljarna, till skillnad från 63 i president-valet 2006. Det, däremot, borde bekymra honom.

Frågan är hur han hanterar det uppkomna, ovana läget. Han kan antingen låta den demokratiska processen ha sin gång och med rumsrena metoder övertyga landets invånare att hans parti och dess politik är det bästa för dem. Eller så kan han fortsätta på den inslagna vägen och använda sig av tvivelaktiga metoder – köpa röster för statliga medel, till exempel.

Nu när Chávez popularitet dalar vädrar oppositionspartierna morgonluft. Enligt en opinionsundersökning som gjordes nyligen skulle de ha fått en knapp majoritet om valet hållits tidigare i år. De är dock långt ifrån säkra på att de kommer att vinna valet i september, väl medvetna om att valrörelsen kan bli smutsig.

Venezuela är, teoretiskt sett, en demokrati. Det finns oppositionspartier och det hålls allmänna val. Demokratin solkas dock av övertydliga signaler om att president Chávez använder den till att skaffa sig och sitt parti fördelar gentemot andra partier. Det är inte något särskilt tilltalande drag.