Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingrid Lindgren: Lunda äng kan vara en bra plats för en ridanläggning

I samrådsredogörelsen för Västerås stads översiktsplan för Badelundaåsen och Ridanläggning översiktsplan 62 anser Länsstyrelsen, Bade-lunda hembygdsförening med flera att lokalisering nära Badelundaåsen är olämplig på grund av områdets höga kulturmiljövärden.

Läget vid Malma gård anser inte Västerås stad uppfylla kriterierna för en ny ridanläggning.

Mitt förslag kallat Lunda äng sägs inte vara aktuellt på grund av problematiska grundläggningsförhållanden på den nedlagda soptippen, men jag anser att det för-slaget bör undersökas.

Lunda äng kan för många vara svårt att lokalisera, då namnet inte förekommer i dag. Området Lundas mark går ända fram till stora Hjerpestenen, en historisk gränssten mellan Badelunda och Västerås. Den stora stenen ligger cirka 100 meter från transformatorn på östra sidan av Lugna gatan på Finnslätten nära början av Lundaleden. På gamla kartor fanns i närheten ett område kallat Lunda äng.

En del av Lundaområdet utgöres av en nedlagd soptipp väster om Tillberga-leden men även skogs-områden finns. Att själva soptippen kan ha svåra grundläggningsförhållanden för husbyggnation kan jag förstå.

Själva gymnasieskolan och ridcentret kan förhoppningsvis byggas nordväst därom, närmare Lugna gatan, där bussförbindelserna är mycket bra. Ridstigar kan anläggas på den gamla Lundatippen efter utjämning och övertäckning. På det här området kan ridgymnasieskolan och ridcentret bli en samlad enhet med ridstigar i omgivande skog och på restaurerad soptipp.

Kortsiktigt kostar det säkert att för framtiden åtgärda den gamla tippen, men att skydda Badelundaområdet lönar sig säkert i det långa loppet med fler utländska turister där.

Att kunna utnyttja tidigare förstörd mark måste vara viktigare än att förstöra åkermark och fornlämningsområde och ridanläggningen kan kanske även bli en tillgång för anställda på Finnslätten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel