Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingvar Graflund: Fördomar om tiggeriförbud

Poäng att ge direkt till dem som behöver

Jag berörs illa av att se tiggare och bostadslösa i vårt land. Det gör ont att se människor vara så utsatta i vår rika värd.

Alltså, jag vill inte att människor ska vara så utsatta och jag kan inte rädda alla. Man vill ju heller inte vara snål och ge för lite.

Men jag har löst det så att jag pratar med människorna och jag ger dem det lilla jag kan. Om hundra personer ger 1 krona var så är det mer än om 99 personer går förbi och en person ger 20 kr. Tillsammans i landet kan vi göra så mycket mer.

Det här är ett sätt att må bättre själv i den här situationen. Att vara medmänniska, inte motmänniska.

Andra vill lösa sitt problem med att förbjuda tiggeri. Att Moderaterna skulle vilja förbjuda fattigdom har jag aldrig tvivlat på. Tvärtom.

Det förekommer många fördomar i argumentationen. Som att man av omtanke om tiggarna inte ska ge dem något.

Som att tiggeriet permanentas om vi ger tiggarna pengar. Sätt dig själv och tigg, så får du se vilken förnedring det är. Ingen vill vara kvar i det om man har alternativ.

Andra argument är att det stör ordningen och upprättas olagliga tillfälliga boenden. Vi har redan en lagstiftning som kan tillämpas om ordningen störs eller olagliga boenden upprättas.I en artikel jag läst så har tiggeriförbudet i Danmark inneburit att man i stället dragit till sig människor som försöker försörja sig på kriminalitet, för pengar måste de ha för att leva. Då kan man verkligen prata om att ordningen störs.

Andra argument är att tiggeriet är organiserat och att tiggare utnyttjas av kriminella och att vi ska förbjuda tiggeriet generellt för att förhindra utnyttjandet. Det finns redan lagstiftning som kan tillämpas för detta utan ett generellt förbud.

Om vi ska förbjuda tiggeri som är organiserat så försvinner all möjlig penninginsamling av organisationer med sina insamlingsbössor. Stora insamlingsgalor, nu senast Världens Barn är ju verkligen organiserat tiggeri. Dessa pengar går också till att betala de människor som gör galorna och jobbar i organisationerna.

Är det att utnyttja? Jag tycker att det finns en poäng i att ge pengar direkt till de som behöver dem.

Andra argument är att tiggeriet bidragit till otrygghet och oordning. Jag har i alla fall inte råkat ut för det. Vad som däremot verkligen gör mig och människor jag känner otrygga är det politiska pratet om att sänka ersättningsnivåer för sjuka, arbetslösa och ekonomiskt utsatta och att sänka löner samt att förbjuda tiggeri.

Av forskning vet vi att ju större skillnader i inkomst och förmögenhet som finns i ett land, desto mer ohälsa och ökad våld blir det. Vi är nu där efter den individualism som tog fart på 1980 och 90-talet och blommade ut under alliansåren.

Fler poliser behövs i akuta lägen men löser inte det långsiktiga. Vi behöver beskriva pragmatiskt om vad som händer med människor som lever i en situation där de inte kan försörja sig, kort- eller långsiktigt.

Då man har svårt att ha råd med mat och boende och drabbas av bostadslöshet. Då suicidtankar dyker upp.

Då ingen behöver deras tjänster fastän de vill arbeta. Då sjukförsäkringen är slut och ingen vill anställa den sjuke.

Vad händer med deras släkt och vänner som ser det här? Vad händer med tilltron till demokrati om det inte finns någon att rösta på som företräder dessa utsatta personer?

Jag tror inte att politiker vill någon människa illa om de får kunskap om vilka konsekvenser deras beslut får på individnivå. Eller har det att göra med vilka människor som man anser är värda ett värdigt liv?

Ingvar Graflund

Läs också: Moderaterna vill förbjuda tiggeri

Ledare: Problem försvinner inte för vi slipper se

Insändare: Hoppas tiggeri förbjuds

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel