Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldjägaren Enström störst igen

Han är bara 24 år men redan bäst i världen och samlar på guld. För vlt.se berättar Rasmus Enström om Faluns storhetsera, stödet från Västerås och sin makalösa karriär.
- Självklart är jag oerhört stolt över alla utmärkelser, säger ”Ralle”.

Annons
Rasmus Enström, längst till vänster på bilden.

Allt han rör vid med sin rightfattade klubba blir till guld. Så har det varit sedan länslagseran med Västmanland – och så är det under den nya storhetseran med Falun.

I lördags vann 24-åringen sitt och klubbens andra raka SM-guld. Eller som #7 skriver själv på twitter: ”backtobackchamps”.

- Det är bara ett enda stort glädjerus, vi har hållit igång sen i lördags, säger Enström till VLT.

Finalen innehöll allt. Falun var störst och slog Storvreta med 6-5 i sudden death när västeråsaren Alexander ”Carla” Galante Carlström frälste dalalaget.

- Jag har knappt fattat vad som hände, vi krossade dem i två perioder, sen tappade vi men lyckades ändå komma tillbaka och vinna. Det är en av våra styrkor, säger Ralle.

Tillsammans med sina fem tidigare VIB-spelare har Falun växt till världens bästa innebandyklubb.

- Det är massor av vinnarskallar både i laget och föreningen. Ingen av oss blir nöjd, det är på den nivån det är. Vi vann serien men var ändå inte nöjda med vårt spel. Sen höjde vi oss rejält i slutspelet och lyckades vinna igen. Vi är på toppen för att stanna.

Enström belönades med maximala betyget +++++ av VLT för sin match i finalen. Världens bästa visade sin klass än en gång och var bäst när det gällde.

Du är bara 24 år men har redan vunnit så mycket, hur reflekterar du själv över starten på din karriär?

- Haha, jag har inte förstått det själv. Det har hänt så plötsligt. Jag är självklart oerhört stolt över alla utmärkelser, men du vet … mycket vill ha mer. Det är snart en ny säsong, vi ska njuta av det här ett tag till men sen gäller nästa säsong med bland annat ett VM som jag jättegärna vill spela.

Enström, Carlström, Adam Fernqvist, Johannes Skog och Casper Backby hade precis som Storvretas Niklas Winroth Västerås i ryggen under finalen.

På frågan om stödet ”hemifrån” säger Ralle:

- Det är jättekul. Vi vet att många i Västerås följer oss och håller koll på det vi gör.

Enström har fortfarande nära kontakt med förre Malmabergstränaren och vännen Niclas Österberg.

- Absolut. Dels är vi jäkligt tajta polare men han hjälper mig med innebandyn också. Han kan kolla en match, så snackar vi efteråt om vad som kan bli bättre. Han har varit med mig hela resan och jag har honom att tacka för mycket.

Angående resan, vad ser du själv för egenskaper som gjort att du är där du är i dag?

- Jag har gått den hårda vägen. Från att inte vara en talang, bänkad i VIB och sedan ta stegen i Falun. Jag har haft hela resan med motgångar och framgångar. Framför allt har jag en vinnarskalle, precis som Carlström. Det är den som tagit oss båda hit. Vi viker oss aldrig och vill alltid vinna oavsett match eller träning. Vi kan balla ur av att torska på en träning.

Enströms närmsta framtid är redan utstakad. Jaga fler titlar – och jaga dem med Falun.

Tidigare i år skrev han ett nytt fyraårskontrakt med föreningen.

- Det är världens bästa klubblag, varför skulle jag vilja spela någon annanstans? Falun är hemma för mig och har blivit klubben i mitt hjärta.

Stämmer det att du tackat nej till klubbar i Schweiz?

- Ja, jag har haft flera erbjudanden från klubbar där. Och vi får se i framtiden, jag stänger inte dörren.

Där kan du göra bra pengar, va?

- Jo, man kan tjäna en fin slant där borta.

Hur fungerar det i Falun, är du heltidsproffs eller jobbar du utöver innebandyn?

- Jag skulle kunna köra enbart på innebandyn, men jag har valt att jobba halvtid utöver. Jag jobbar 7-11 på dagarna och gillar det. Då har jag något att gå upp för och ligger inte bara och sover till 12 på dagarna, haha. Sen ska jag jobba som innebandylärare på gymnasiet här också.

Läs mer! I tisdagens pappersupplaga av VLT ger Rasmus Enström sitt svar på om han kan tänka sig att spela innebandy för en klubb i Västerås igen.

Enströms meritlista: SM-guld 2014, Årets spelare 2014, SM-guld 2013, Världens bästa spelare 2013, Champions Cup-guld 2013, Delad vinnare av SSL:s poängliga 2013, VM-guld 2012, Vinnare av SSL:s poängliga 2012, Årets spelare 2012 ... SM-guld med Västmanland i HJ17, JSM-silver med VIB med mera.

A-landskamper: 39. 37 mål, 23 assist, 60 poäng totalt.

Mer läsning

Annons