Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inred med färg

Färg. Efter ett decennium av kritvita väggar har pendeln svängt. Nu är det färg som gäller. Bloggaren och stylisten Johanna Bradford har grundat inspirationssajten Lovelylife.se och är en av dem som gärna anammar det nya.

 – Vita väggar är inte helt ute, det fungerar fortfarande, men jag tycker själv att det inte känns lika roligt eller personligt som färg gör, säger Johanna Bradford.

Fler och fler vågar mysa till det med djupare kulörer, menar hon.

– Så mycket färg som vi ser nu har vi nog inte haft sedan 1990-talet, även om färgerna som är aktuella nu inte är lika klara och knalliga som då.

För att inte bli stående i valet och kvalet i färgaffären tipsar Johanna om att man försöker hitta sin favorit innan. Bläddra i tidningar, surfa in på bloggar – och när du fastnar för en färg du gillar kan du utgå från den.

– För att få en röd tråd i hemmet är det smart att sedan hålla sig till en kulörfamilj. Om du har hittat en grågrön färg du gillar kanske ett rum kan bli gråbeige och ett annat djupt grönt. Eller så väljer du pasteller och håller dig till dem. Fem till tio olika nyanser av samma färg brukar vara lagom i ett hem, säger Johanna Bradford.

Men innan du köper tio liter färg och sätter i gång, köp provburkar och måla upp på väggen så att du ser att det blir som du tänkt dig. Och måla upp en rejäl bit, cirka 50 x 50 centimeter brukar vara lagom. Vill du inte måla direkt på väggen kan du använda en playwood- eller gipsskiva, då kan du dessutom flytta runt den mellan rummen för att se var just den nyansen passar bäst.

– Färger kan se helt annorlunda ut i ett rum som vetter mot norr jämfört med ett som vetter mot söder, och dessutom kan färgen förändras med ljuset under dagen. Själv tycker jag att det är fint. Mitt eget rum är målat i gråbeige och drar mot lila kvällstid, säger Johanna Bradford.

Den en gång så populära fondväggen har fått ge vika för helmålade rum på sistone, något som även Johanna föredrar.

– Personligen tycker jag att det blir snyggare att måla hela rummet, även om det så klart är en fråga om tycke och smak. Vill man nöja sig med en fondvägg ska man göra det. Särskilt i köket brukar fondväggar passa bra eftersom flera väggar ändå är upptagna av skåp.

Andra färgtrender som Johanna Bradford snappat upp är att dela av väggen

i olika fält.

– Att måla undre halvan av väggen i en färg och den övre i en annan nyans är jättefint, och vill man ge en illusion av högre i tak kan man måla 20 centimeter av väggen högst upp i samma vita nyans som taket. Jag tycker också att man kan måla lister, snickerier och innerdörrar – det gör mycket för rummet! Måla väggen i en ljusare nyans och listerna

i en mörkare till exempel.

Men varför vill vi plötsligt ha mörkare väggar? Vi bor fortfarande på en del av jordklotet med mörka vintrar där ljuset spelar stor roll för hur vi mår. Hur rimmar det med den mörka färgtrenden? Enligt Johanna Bradford finns det en förklaring:

– Hemmet känns allt viktigare för oss och vi har också blivit allt mer måna om att det ska spegla vår personlighet i stället för att bara se snyggt ut. Vita väggar har ”alla”, alltså känns det naturligt att söka sig till andra färger. Dessutom förknippar vi ofta vita väggar med offentliga miljöer – kontor, sjukhus och så vidare. Vi har bara sett början på den här trenden än.

Fem knep för målningen

1Förarbete. Underarbetet är A och O och färg är mindre förlåtande än tapeter. Spackla bort skarvar (annars ser väggarna ut att vara tapetserade med en enfärgad tapet). Wallcover-tapeter återställer ojämnheter.

2Tänk på mer än bara kulören. Det finns helmatta och helglansiga färger och färger med lyster och struktur.

3Måla allt. Det är inte bara väggarna som kan målas, utan även tak, golv, lister och dörrar.

4Anlita proffs. Om du vill ha ett perfekt resultat, överväg att ta in proffshjälp. Att lackera om köksluckor blir mycket billigare än att köpa nytt kök, men att måla själv är både svårt och tidskrävande.

5Välj rätt färg. En kaklad vägg ovanför diskbänken kan budgetrenoveras med målarfärg, men färgen måste tåla vatten och fett så den kan torkas av. En golvfärg måste tåla slitage, en betongvägg kräver färg som andas. Fråga i färghandeln.